eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Soha nem kapott ilyen hatalmas adományt a Harvard Egyetem

Az egyetem történetében rekordot jelentő 350 millió dollár (85 milliárd forint) adományt kapott a Harvard közegészségügyi kara, amely számos kulcsfontosságú terület, köztük az egész világot érintő járványok megfékezésére irányuló kutatásokra fordítja az összeget.

A hétfőn bejelentett adománnyal az 1986-ban elhunyt hongkongi ingatlanfejlesztő, T.H. Chan családjának alapítványa támogatja az intézményt. Ritka kivételként a kar felveszi az adományozó nevét is, ezentúl T.H. Chan School of Public Health lesz az elnevezése. Az intézményben ezen kívül mindössze a John F. Kennedyről elnevezett Harvard Kennedy School viseli egy személy nevét.

"Azt hiszem, nagyon boldog lett volna a gondolattól, hogy egy egyetemi kar is a hagyatékának része lett" - mondta Gerald Chan, T.H. Chan fia, aki maga is a Harvard közegészségügyi karán szerezte mesterdiplomáját 1979-ben.

A kar dékánja, Julio Frenk "a változást elősegítő adománynak" nevezte a The Morningside Alapítványtól kapott 350 millió dolláros felajánlást, amely olyan globális járványok megfékezésében segítheti az egyetem munkáját, mint az Ebola, a malária, a rák, az elhízottság, valamint segíthet a háborúkból, szegénységből, környezeti veszélyforrásokból és a nem megfelelő egészségügyi rendszerekből eredő globális egészségi fenyegetések kezelésében.

Az adomány egy részét a diákok anyagi támogatásának kiterjesztésére és azoknak a már diplomát szerzett egykori hallgatóknak a támogatására fordítják, akik úgy döntöttek, hogy szegényebb országokban, illetve rossz körülmények közt élő amerikai közösségekben vállalnak munkát.

A világ leghosszabb ideje folyamatosan működő közegészségügyi kara tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A mostanit megelőző legnagyobb adományt egykori diákjától, a milliárdos Kenneth Griffintől kapta az egyetem: a Citadel fedezeti alapkezelő vállalat alapítója idén februárban 150 millió dollárral (36,4 milliárd forint) támogatta az intézmény munkáját.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×