eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ennyi ideig költötte a tojásait egy mélytengeri polip

Négy és fél évig költötte tojásait egy Kalifornia közelében megfigyelt mélytengeri polip, amely ezzel világelsőnek számít az állatok között.

A polipot 2007 májusa és 2011 szeptembere között 18 merülés alkalmával figyelték meg amerikai kutatók, amint ugyanazon a helyen őrizte tojásait a kaliforniai partok közelében húzódó Monterey mélytengeri kanyonban. A polip a kanyon feneke közelében, 1400 méteres mélységben telepedett le a 3 Celsius-fokos vízben, hogy kiköltse körülbelül 160, könnycseppalakú tojását.

A Monterey-öböllel foglalkozó kutatóintézet (MBARI) munkatársai egyszer sem észlelték, hogy a nőstény polip elhagyta volna tojásait vagy evett volna bármit, még az előtte elúszó, elmászó rákok és más zsákmányállatok sem keltették fel az érdeklődését, hacsak nem veszélyeztették a tojásokat. Az évek alatt az áttetsző tojások növekedtek, a polip pedig fogyott, bőre megereszkedett és sápadt lett - írja a Bruce Robison vezette kutatócsoport a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

Mivel ilyen sok időt töltenek a tojásban, a kikelő kispolipok azonnal képesek magukról gondoskodni, kisebb zsákmányra vadászni. A legtöbb nőstény polip életében csak egyszer rak tojásokat, és körülbelül a tojások kikelésével egy időben elpusztul.

Bár a mélytengeri állatok hosszú távú megfigyelésére csak ritkán van lehetőség, a szerzők vélekedése szerint a hosszú költési időszak általános lehet a mélyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×