eur:
389.5
usd:
363.46
bux:
68131.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rekordhosszú vándorutat tesznek meg a zebrák

Rekordhosszú, csaknem 500 kilométeres vándorutat tesznek meg az alföldi zebrák Afrikában Namíbia és Botswana között a Természetvédelmi Világalap (WWF) megfigyelései szerint.

A szervezet munkatársai két éven át kísérték figyelemmel az alföldi zebrák életét. "Lenyűgöző, hogy egy ilyen méretű és ennyire feltűnő állat ekkora távolságot tesz meg évről évre, és ez eddig fel sem tűnt" - mondta csütörtökön a megfigyeléseket ismertetve Robin Naidoo, a kutatás vezetője Berlinben. Afrikában egy olyan emlősfaj sem ismert, amely hasonlóan nagy utat járna be.

A szakemberek műholdas megfigyelő eszközöket erősítettek az állatokra, így tűnt fel nekik, hogy az óriási, legalább 1500 példányból álló zebracsordák júniustól decemberig Namíbia északkeleti vidékén időznek, az esős évszak kezdetén azonban délnek indulnak, és két hét, illetve 250 kilométer megtétele után elérik a Nxai Pan nemzeti parkot Botswanában. Tíz hétig ott legelésznek, majd elindulnak észak felé. A visszautat azonban jóval kényelmesebb tempóban, három hónap alatt teszik meg.

A tudósok feltételezik, hogy a hosszú vándorlás réges régi viselkedési mintát követ, és nem az éppen aktuális körülmények idézik elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×