INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Új repülőbéka-fajt fedeztek fel Délkelet-Ázsiában

InfoRádió / MTI
Egy ausztrál biológus és vietnami kollégái új repülőbéka-fajt fedeztek fel kevesebb mint 100 kilométerre Délkelet-Ázsia egyik legnyüzsgőbb városától.

Jodi Rowley és csapata 2009-ben egy, a Ho Si Minh-várostól mintegy 90 kilométerre fekvő mezőgazdasági terület alacsonyan fekvő erdőségének egyik ösvényén tanulmányozta a helyi kétéltűeket. "Egyszer csak megpillantottuk ezt a repülő békát, amely egy fatönkön üldögélt az ösvény szélén - idézte fel az Ausztrál Múzeum kétéltűekre specializálódott biológusaként dolgozó Rowley. - Pedig egy ismeretlen békafaj felfedezésének reményében általában csipkézett hegyeket kell megmászni vizezéseken felkapaszkodni, és az esőerdők sűrű, szúrós növényzetén átverekedni magunkat."

A tíz centiméter hosszú, fényes zöld színben pompázó, fehér hasú békának ez idáig sikerült elkerülnie a biológusok figyelmét, mivel nagyjából húsz méterrel a föld felett, rövid siklórepülésekkel közlekedik a fák csúcsai között, és csupán szaporodni jár le az időleges esővízmedencékbe.

Annak ellenére, hogy a békát 2009-ben fedezték fel, csupán most sikerült teljes bizonyossággal megállapítani, hogy új fajról van szó. A kétéltű a szakember Helen nevű édesanyja után a Rhacophorus helenae nevet kapta.

A felfedezés rávilágít az alacsonyan fekvő erdőségek védelmének szükségességére, mert ezek a területek egyre nagyobb fenyegetésnek vannak kitéve - húzta alá Rowley.

Az új faji státust nyert békának otthont adó fákat rizsföldek és mezőgazdasági területek veszik körbe.

A címlapról ajánljuk