eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem tudni pontosan, mekkora szerep jut a genetikának az intelligenciában

Megerősítették a legújabb kutatások, hogy az intelligenciában sok gén játszik szerepet, de a tudósok továbbra sem tudják pontosan meghatározni, hogy melyek azok.

Szakemberek korábban úgy vélték, hogy kevesebb mint fél tucat gén felelős az intelligenciáért, az utóbbi években viszont már az a vélemény terjedt el, hogy legalább ezer gén gyakorol - jóllehet parányi - hatást az emberek intelligenciaszintje közötti különbségekre. Az Edinburgh-i Egyetem friss kutatása is ezt támasztotta alá, azonban a tudósok továbbra is sötétben tapogatóznak.

A Molecular Pshychiatry című tudományos folyóiratban közölt tanulmány szerint sok gén együttesen formálja az intelligenciát. A mechanizmus leginkább ahhoz hasonlítható, amikor egyes hangszerek zenekarban összhangban szólalnak meg - magyarázták a szakemberek, akik rámutattak arra is, hogy az intelligenciára a neveltetés és a tapasztalat is hatással van.

Az egyelőre nem túl sikeres kutatások ellenére a szakemberek azért tartják fontosnak az intelligencia genetikájának megértését, mert azt remélik, hogy az ismeretek egy nap segíthetnek az olyan betegségek elleni küzdelemben, mint az Alzheimer-kór.

A skóciai egyetem vizsgálatába 3511 felnőttet vontak be. Tudósok szerint a jövőbeni kutatásokat akár milliók részvételével kellene végezni, hogy felderítsék a genetikai hatásokat

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×