INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hat-e a hajszín a memóriára?

InfoRádió / MTI
Német kutatók rájöttek, hogy egy bizonyos fehérje egyszerre szabályozza a tanulásért és emlékezésért felelős agyműködést, valamint a hajszín alakulását.

Matthias Kneussel, a hamburgi egyetemi klinika molekuláris neurogenetikai intézetének munkatársa és kollégái egereknél kapcsolták ki a muszkelin nevű fehérjét kódoló gént, hogy megvizsgálják annak az idegsejtek anyagszállításában betöltött szerepét. A beavatkozás hatására bizonyos, a tanulással és emlékezettel kapcsolatos agyterületeken megváltoztak az agyhullámok.

Ezen kívül az eredetileg fekete színű állatok néhány hét elteltével csokoládébarna színűek lettek. A szőrszín változásával eredetileg nem számoltak a kutatók - derül ki a Der Standard című osztrák lap internetes kiadásából.

A szőrszín módosulását a festékanyagok megzavart szállítása okozhatta, vélik a kutatók. A tanulási zavarok jobb megértése mellett a mostani eredmények ezért akár azzal kapcsolatban is új ismereteket hozhatnak, hogy mi váltja ki az őszülést, és az idő előtti őszülés terápiával való megakadályozásához is hozzájárulhat - írják a kutatók a Neuron című szaklapban.

A címlapról ajánljuk