eur:
402
usd:
366.62
bux:
73796.84
2024. október 7. hétfő Amália

Újonc repül az űrbe a Szojuzzal

Két orosz és egy amerikai űrhajóssal az utasterében elindult péntek hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból a Szojuz TMA-01M típusú orosz űrhajó a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) - jelentették orosz televíziók.

A parancsnok, az immár ötödik űrutazását végrehajtó orosz Alekaszandr Kaleri. Honfitársa, Oleg Szkripocska viszont először indult a kozmoszba. Amerikai társuknak, Scott Kellynek ez a harmadik repülése.

A Szojuz két nap múlva köt ki a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságában keringő űrállomáson, amelynek legénysége így ismét hatfősre bővül.

A mostani misszió során érkező három űrhajós öt hónapot fog az űrállomáson tartózkodni.

A TMA-01M típus a Szojuz űrhajók továbbfejlesztett, modernizált digitális számítógépes vezérléssel felszerelt változatának első képviselője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

Libanon fővárosát bombázta az izraeli légierő, kétállami megoldást sürget az európai hatalom – Híreink a közel-keleti konfliktusról hétfőn

A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát. A brit miniszterelnök szerint a közel-keleti konfliktus egyetlen életképes rendezési módja a kétállami megoldás, mert csak ez törheti meg az erőszak ördögi körét. Keir Starmer egyúttal azt is leszögezte: az Izrael ellen minap végrehajtott iráni rakétatámadás veszélyes fordulópontot jelent.  Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×