eur:
397.91
usd:
359.43
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Mégsem klimaxolnak a férfiak?

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy valóban létezik férfiklimax - hívta fel a figyelmet egy nemrég megjelent tanulmány.

A Drugs and Therapeutics Bulletin című szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt állítják, semmi nem bizonyítja, hogy a középkorú férfiak szervezetében a női menopauzához hasonló hormonális folyamatok mennek végbe.

A férfiklimaxról évtizedek óta komoly tudományos vita zajlik, több kutató szerint a negyvenévesnél idősebb férfiaknál jelentkező depressziót, ingerlékenységet és energiahiányt a tesztoszteronszint csökkenése okozza. Más szakemberek azonban úgy vélik, ezek a tünetek nem feltétlenül függnek össze a hormonális változásokkal, amelyek viszonylag kevés férfit érintenek.

A brit szaklapban megjelent tanulmány ezért arra figyelmeztet, hogy további kutatásokat kell végezni, csak így ismerhetik meg a menopauza tüneteire panaszkodó férfiaknál is alkalmazott hormonkezelés előnyeit és hátrányait. Több kutató ugyanis azt állítja, a tesztoszteronterápia megváltoztathatja a csontok sűrűségét, súlyosbíthatja a szívproblémákat, az epilepsziát és az alvászavarokat, sőt más mellékhatásai is lehetnek.

"Az egészségügyi intézmények csak akkor ajánlhatják a kellemetlen tünetekkel hozzájuk forduló férfiaknak a hormonterápiát, ha tisztában vannak vele, a tesztoszteronszint növelésének milyen jótékony és káros hatásai vannak. Azokat a férfiakat pedig egyáltalán nem szabad így kezelni, akiknél még nem bizonyították be az alacsony tesztoszteronszintet" - emeli ki a cikk.

Címlapról ajánljuk
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program felszabadításához

Parlamenti kedd
Nem vár Brüsszelre a kormány, kész a kulcs az Erasmus program "felszabadításához"

Megkezdődött annak a törvénytervezetnek a társadalmi vitája, amelynek célja a kizárás megszüntetése az Erasmus és Horizon programokból. Az InfoRádió Varga-Bajusz Veronikát, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, valamint fiatalokért felelős államtitkárát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×