eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Itt lesz hamarosan a következő vulkánkitörés!

A következő évtizedben nagy valószínűséggel vulkáni kitörés várható a Kanári-szigeteken. Ez a kérdés is erősen foglalkoztatja a tudományos kutatókat a vulkanológiai konferencián, amelyet éppen a Kanári-szigetek egyik településén, Puerto de la Cruz városában tartanak.

Hétfőn kezdődött el a tenerifei Puerto de la Cruz városában a 6. Cities on Volcanoes vulkanológiai konferencia - írja az ELTE tanszékvezetője a Tűzhányó blogon. Harangi Szabolcs kifejti: két héttel korábban még izgalommal figyelte mindenki az izlandi vulkáni hamu terjedéséről szóló jelentéseket, de az Eyjafjallajökull tűzhányó mostanra megpihent, így a szakemberek a vulkáni működés okairól és a kutatók társadalmi kapcsolatairól, a nyilvánossághoz való viszonyukról vitatkoznak.

A szerző kiemeli, hogy a konferencián négy magyar szakember vesz részt, ami jelzi a hazai vulkanológiai iskola eredményes munkáját.

A vulkanológusokra ritkán lehet rásütni, hogy szobatudósok lennének: Harangi Szabolcs is beszámol arról, hogy a konferencia előtt volt lehetősége bejárni Tenerife és Lanzarote történelmi időkben zajlott vulkáni kitöréseinek színhelyeit.

Hol lesz a következő kitörés?

"Ezek a terepi tapasztalatok és a szakmai beszélgetések nagyban segítenek megérteni az esetleges jövőbeli vulkáni kitörések lehetőségét. A kérdés: mikor, hol és mekkora lesz? Ez volt az egyik központi téma a konferencia első napján" - írja az ELTE tanszékvezetője.

A Kanári-szigetek fontos turisztikai célpont, a kérdés tehát igen kényes: mikor lesz vulkánkitörés, melyik szigeten és ez mennyiben befolyásolja az ott tartózkodókat? Az előadók mindegyike hangsúlyozta, hogy az eddigi adatok alapján várható egy újabb vulkánkitörés, mégpedig feltehetően a következő egy-két évtizedben - tájékoztat a konferenciáról a kutató. Hozzáteszi: a legvalószínűbb helynek Tenerife és La Palma tűnik.

Mint írja: "ez azonban nem jelenti azt, hogy ettől félni kellene, hogy ezért ne utazzon bárki is a közeljövőben a Föld e gyönyörű pontjára, sőt, csak ajánlani tudom!"

A szakemberek szerint nincs kizárva, hogy a jövőben egy nagy erejű kitörés is bekövetkezhet a Kanári-szigeteken. Nem véletlen, hogy 2004-ben nagy riadalmat keltettek a kipattanó földrengések - emlékeztet a blogon a kutató. Az újságok rögtön egy közelgő vulkáni kitörésről írtak. Ez végül nem következett be, de az eset nagyon tanulságos volt és ennek máig tartó hatása is van.

A kutatók és a sajtó felelőssége

A konferencián ez a téma is terítékre kerül: "mi a szakemberek felelőssége, milyen kapcsolat szükséges a szakemberek és a hírre éhes média között, mit és hogyan lehet, kell kommunikálni, hogyan kerülhetők el a szenzációhajhász hírek?"

Harangi Szabolcs személyes véleménye az, hogy "a szakembereknek szükséges tájékoztatni a közvéleményt, például arról, hogy várható-e vulkáni kitörés egy adott területen? Nem hallgatható el, hogy akár a Kanári-szigeteken, akár Izlandon a közeljövőben bekövetkezhet vulkáni kitörés. A természeti folyamatok nem állnak le, eddig is volt vulkáni működés és a jövőben is lesz, ezzel együtt kell élni, erre adott egy baráti figyelmeztetést az Eyjafjallajökull kitörése az elmúlt időszakban.

A fontos üzenet pedig az, hogy jobb megismerni a természet folyamatait, mintsem homokba dugnia fejünket és úgy tenni, mintha semmi sem történhetne. A tudás hatalom, a tudás segít döntéseket hozni, a tudás segíthet felkészülni olyasvalamire, ami valamikor bekövetkezhet. Ezért is gyűlnek össze rendszeresen a vulkanológusok, hogy megvitassák, mit tudunk a vulkáni működés okairól és a vulkáni kitörések hogyan hatnak a társadalmakra, a mi életünkre. Most bőven van mit megbeszélni, és van mit elmondani az embereknek is - visszafogottan, nem pánikot keltve, de józan adatokra támaszkodva, segítve a jövőbeli eligazodást."

Tenerifén 1492-ben (erről az éppen arra hajózó Kolumbusz is megemlékezett), 1704-1706-ban (az 1706-os kitörés megsemmisítette Garachico védett kikötőjét), 1798-ban és 1909-ben volt vulkáni kitörés. La Palma is viszonylag aktív volt az elmúlt bő 500 évben: 1430, 1470, 1585, 1646, 1677, 1712, majd közel 250 év után 1949 és 1971 a vulkáni működések időpontjai.Lanzarote-on több mint tízezer évig nem volt vulkáni kitörés, majd 1730-tól hat éven keresztül ömlött ki a bazaltos láva, beterítve számos falut - írja Harangi Szabolcs. Ezután még egyszer megnyílt a föld, 1824-ben újabb vulkáni kúpok keletkeztek a vulkáni kitörések során. A jövő kulcsa a múltbeli események vizsgálatában van: mikor és hogyan zajlottak a vulkáni kitörések? Ebből következtethetünk a jövőbeli folyamatokra.

Tenerifén például a jelek szerint 90-250 év telik el a vulkáni kitörések között. Ez azt jelenti, hogy már benne vagyunk abban az időszakban, amikor a következő kitörésre sor kerülhet. Ez a korábbi tapasztalatok alapján kis intenzitású bazalt vulkáni kitörés lehet. Veszélyessége attól függ, hogy a föld lakott terület közelében nyílik-e meg (mint 1706-os Garachico kitöréskor) vagy lakatlan területen (1909-es El Chinyero kitörés)?

La Palmán is meglehetősen rendszertelenül működnek a vulkánok. Volt, amikor 250 évig nyugalom volt, aztán néhány évtized múlva felújult a vulkanizmus.

Gondoljunk csak bele, amennyiben 1950-ben tesszük fel a kérdést, hogy mikor lesz a következő kitörés, akkor az előző vulkáni működés óta eltelt hosszú szünet alapján akár azt is mondhattuk volna, hogy legalább egy évszázad múlva. Ehelyett, csak 22 évet kellett erre várni.

Az egyik leghosszabb vulkáni kitörés

Még bonyolultabb a helyzet Lanzarote szigetén. Ha 1720-ban megkérdezik, várható-e vulkáni kitörés a szigeten, akkor bizonyára a válasz az lett volna, hogy nem valószínű, mert már több mint 10 ezer éve nem volt itt vulkáni működés. Aztán egyszer csak megnyílik a föld és a szigeteken a legutóbbi évszázadok leghosszabb vulkáni kitörése zajlik.

Ezután egy újabb kérdés esetén, valószínűleg ismét az a válasz érkezne - bár most már kicsit óvatosabban -, hogy nem valószínű újabb kitörés a jövőben, feltehetően megint hosszú ideig alszik a vulkáni sziget. Nem egészen egy évszázadon belül aztán egy következő kitörés következett be.

Talán ebből is látható, hogy mennyire nehéz megjósolni, mikor és hol fog kitörni egy tűzhányó. Ez pedig még mindig nem minden!
A Kanári-szigeteken és különösen Tenerifén nem csak bazalt vulkáni kitörések voltak. Nem véletlenül tartják a konferenciát Puerto de la Cruzban, ami a hatalmas Teide vulkán közelében fekszik.

A Teide már veszélyesebb tűzhányó, mert nagyobb szilícium-dioxid tartalmú magma táplálja. Utoljára 1150 éve tört ki, ami kisebb lávafolyást eredményezett ,és egy friss kúp épült fel a tetején. Kétezer éve azonban egy nagy robbanásos kitörése volt, aminek a vulkáni hamufelhője akár 10 kilométer magasba is emelkedhetett és a vulkáni hamu nagy területet borított be. A szakemberek szerint nincs kizárva, hogy a jövőben egy ehhez hasonló nagy erejű kitörés is bekövetkezhet a Teidén - írja a Tűzhányó blogon az ELTE tanszékvezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×