eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

Megfejtették a krónikus betegség titkát

Húsz, a krónikus vesebetegség hátterében álló gént azonosított egy nemzetközi kutatócsoport. A betegség okainak feltárása forradalmasíthatja a kezelést -hangsúlyozták a kutatók a Nature Genetics című szakfolyóirat legutóbbi számában megjelent tanulmányt.

A krónikus vesebetegség minden tizedik felnőttet érinti. Az állapot progresszíven fejlődik ki, a vese lépésről-lépésre veszíti el funkcióit. A tünetek - a boka és a kéz duzzanata, vér megjelenése a vizeletben - sokszor már csak akkor tűnnek fel az embereknek, amikor az állapot előrehaladott. A krónikus vesebetegség kialakulása összefügg a korral, a 65 és 74 év közötti férfiak közül minden ötödiknél, a nők körében minden negyediknél megjelenik.

Leggyakrabban más krónikus állapotok, így a diabétesz vagy a magas vérnyomás okozzák. Ismert azonban, hogy a betegségnek genetikai összetevője is van. A most közzétett kutatásban a betegség hátterében lévő géneket azonosították a szakemberek.

A nemzetközi csoport, amelynek az Edinburghi Egyetem munkatársai is tagjai voltak, közel 70 ezer európai ember génjeit vizsgálta. Találtak 13 gént, melyek a vesefunkciókat befolyásolják, valamint további hetet, melyek befolyásolják a kreatinin termelődését és kiválasztását. Utóbbi molekula az izmok anyagcseréje során keletkező bomlástermék, amelyet a vese szűr ki.

Jim Wilson, az Edinburghi Egyetem genetikusa elmondta, hogy "a munka forradalmasítja a jövőben a vesebetegségek kezelését, ám ez némi időbe telik". A kutató úgy véli, a betegség hátterében lévő biológiai okok megismerése első lépésként kritikusan fontos, ám a klinikai gyakorlatban való felhasználhatósághoz évek kellenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×