eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Menetrendszerűen érkezik az áprilisi meteorraj

"Menetrendszerűen" megérkezik az áprilisi meteorraj, a legrégebben ismert Lyridák, amelynek maximuma április 22-én hajnalban lesz megfigyelhető.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (http://www.mcse.hu) olvasható, 2600 éves feljegyzéseik is vannak a meteorrajról, amelyet erősen váltakozó aktivitása miatt azonban "hivatalosan" csak 1835-ben fedezett fel Dominique Arago, francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erősítették meg létezését, majd ezt követően találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben.

Később az 1861-ben napközelben járt C/1861 G1 (Thatcher)-üstököst azonosították a meteorraj forrásaként. Mivel az üstökös keringési ideje 415 év, s pályája csak lassan változik, ezért lehet régóta észlelni a belőle származó meteorokat. Óránként átlagosan csupán 18 "hullócsillag" érkezik, időnként azonban számuk a 90-et is meghaladhatja. Az ilyen látványos kitörések a Lyridák-meteorraj esetében azonban igen ritkák, az utolsót 1982-ben regisztrálták.

A hónap nagy eseménye a Merkúr kedvező esti láthatósága lesz. A Naprendszerünk legbelső és legkisebb bolygójának már a megpillantása is komoly eredménynek számít, hiszen 28 foknál soha nem távolodik el jobban központi csillagunktól.

Egy-egy láthatóság alatt csak rövid időszak áll rendelkezésre az érdemi megfigyelésre, ráadásul ez alatt is jelentősen változik a Merkúr látszó mérete és fázisa. Április első felében az esti égen figyelhető meg. Az év folyamán ez lesz a bolygó legkedvezőbb esti láthatósága.

A bolygó megfigyelését április első felében megkönnyíti, hogy szokatlanul közel kerül a Vénuszhoz, az égbolt legfényesebb csillagához. Április első felében a Merkúr este látható a nyugati ég alján, a hónap közepétől gyors halványodásnak indul, 20-át követően láthatósága is gyorsan romlik.

Az MCSE honlapja szerint áprilisban három "kistávcsöves" üstökös is látható lesz égboltunkon. Az akár 5-10 cm-es távcsővel is megfigyelhető üstökösök közül a legnagyobb várakozással a Robert H. McNaught ausztrál csillagász által 2009-ben felfedezett C/2009 K5 (McNaught) üstökös látogatása elé tekintenek a csillagászok.

A másik az 1978-ban felfedezett 81P/Wild 2-üstökös, amely április 5-én kerül Földközelségbe: 2042-ig ez lesz a legjobb láthatósága. Kis Föld-távolsága ellenére az év első hat hónapjában ugyanabban a csillagképben, a Virgóban kell keresni. A harmadik, a 10P/Tempel 2-üstökös maximális fényességét júliusban éri el.

Korábbi visszatérései alkalmával az észlelők szinte mindig azt tapasztalták, hogy az üstökös a Nap-közelség előtti hónapokban az átlagosnál sokkal gyorsabban fényesedik. A gyors, előretartó mozgást végző üstökös a Sagittarius csillagképből a Capricornuson keresztül egészen az Aquariusig jut.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×