eur:
389.48
usd:
361.84
bux:
68642.7
2024. május 7. kedd Gizella

Õssejtből nyert sperma adhat reményt a nemzőképtelen férfiaknak

Laboratóriumi körülmények között állítottak elő emberi spermát brit kutatók. A különleges fejlesztés lehetőséget ad arra, hogy valamikor a jövőben a terméketlen férfiaknak is lehessenek gyermekeik.

A kémcsőben előállított spermát őssejtek segítségével állították elő, amelyet egy ötnapos hímnemű embrióból nyertek a tudósok. Mindez etikai kérdéseket is felvet az eljárással kapcsolatban.

A newcastle-i kutatócsoport azt ígéri, hogy a technikát öt év alatt tudják olyan szintre fejleszteni, hogy az már a gyakorlatban is alkalmazható legyen a mesterséges megtermékenyítések során.

A kutatás vezetője szerint az eddigi eredmények alapján a tudósok lehetőséget kapnak arra, hogy tanulmányozzák a spermák kifejlődését, és további részleteket tudjanak meg arról, miért terméketlenek egyes férfiak.

Ha sikerül egy, a mindennapi gyakorlatban is használható eljárást kifejleszteni, akkor a terméketlen pártok lehetőséget kapnak arra, hogy bár mesterséges megtermékenyítés segítségével, de mindketten a biológiai szülei legyenek a gyermeküknek.

Több kutató azonban azt állítja: a közölt publikáció alapján nem meggyőző, hogy a spermákat teljes egészében a kutatócsapat nevelte ki.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×