eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Új műszer: otthon vizsgálhatnák magukat a HIV-betegek

Olyan műszert fejlesztettek ki London vezető természettudományos intézetei, amelynek a segítségével a HIV-fertőzöttek otthon is meg tudnák mérni a vírusszintjüket, és agy nem kellene állandóan orvoshoz járniuk.

Hamarosan lehetőség lesz arra, hogy az HIV-fertőzött betegek saját maguk ellenőrizzék az állapotukat. London legnagyobb kutatóközpontjainak tudósai kétmillió fontot költöttek arra, hogy kifejlesszenek egy vérvizsgáló műszert, amely méri a vírusok aktuális mennyiségét.

Dr. Anna-Maria Goretti, az egyik fejlesztő-kutató szerint, ha a betegek elfelejtik bevenni a gyógyszereiket, akkor a gép könnyedén figyelmezteti őket. Ahelyett, hogy minden pár hónapban meg kéne látogatniuk egy szakorvost, elég, ha ezt csak néha teszik meg.

A műszer ugyancsak hasznos volna a fejlődő országokban, ahol nagy szükség volna a HIV-betegek gyors és olcsó vizsgálatára.

Most azon munkálkodik a londoni Imperial College, a Cambridge Medical Innovations, a Sphere Medical Ltd. és a BionanoConsulting nevű cég, hogy három év alatt megalkossák a műszer kézben hordozható változatát a klinikai vizsgálatokhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×