eur:
389.68
usd:
362.13
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megmenekült a Nagy-korallzátony?

Rekord idő alatt és magától regenerálódott az Ausztrália partjainál lévő Nagy-korallzátony azon része, amely a tudósok szerint néhány éve még nagy veszélyben volt. Korábban a kutatók arra figyelmeztettek: a csodálatos természeti képződmény néhány évtized alatt elpusztulhat a globális felmelegedés következtében.

Az UNESCO Világörökség Bizottságának egyik kutatócsoportja szerint szerencsés megmenekülésnek tekinthető az eset, ám továbbra sincs ok arra, hogy megnyugodjunk.

A 2000 kilométer hosszan húzódó, 34,4 millió hektáros korallzátony, amely még az űrből is látható, nagyjából 3000 zátonyból és 900 kisebb-nagyobb szigetből áll.

A Queenslandi Egyetem Tengertudományi Központjának kutatói korábban arra figyelmeztettek, hogy a korallok nem tudnak olyan gyorsan alkalmazkodni a környezetváltozáshoz, mint amilyen sebességgel melegszik a tengerek és óceánok vize.

Mint arra rámutattak, a korallok már 1 fokos hőmérsékletingadozásra is igen érzékenyen reagálnak, regenerálódásukhoz pedig igen sok időre van szükség.

Egy mostani vizsgálat ugyanakkor arra mutatott rá: azok a folyamatok, amelyekhez korábban nagyjából 10 évet tartottak szükségesnek a kutatók, a különböző hatásoknak köszönhetően egy év alatt lezajlottak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×