eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy hétig nem cserélhetnek alsóneműt az űrhajósok

Eddig háromnaponta cserélhették alsóneműjüket az űrhajósok, a japánok viszont több éves küldetést terveznek, amihez olyan ruhát fejlesztettek ki, amit elég hetente átvenni.

Kochi Wakata japán asztronauta hetente egyszer cserélheti alsóneműét. Az űrhajós kedden érkezett meg a nemzetközi űrállomásra, ahol egész tartózkodása alatt olyan alsóneműt visel majd, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy csökkentse a hosszú viselés során fellépő kellemetlen szagokat.

A ruhadarabot a Japán Női Egyetem tervezte, öt ruhagyárral együtt. A feladata, hogy elnyelje az izzadságot és más folyadékokat, szigetelje a testet. Pillanatok alatt megszárad. Ráadásul tűzálló és tépőzáras, ami mindenkinek fontos, aki elektronikus gépek közt dolgozik.

Az űrhajósoknak általában háromnaponta kell alsóneműt cserélniük az űrben, mivel nincs elég vizük kimosni azt. Most azonban olyan küldetésen gondolkodnak a japánok, amely több évig eltarthat, így valahogyan meg kell hosszabbítani a ruhaneműk élettartamát.

A teljes ruhatár magába foglalja a rövid és hosszú ujjú trikót, pólókat, alsóneműt és olyan zoknit is, aminek külön ujja van a nagyujjhoz, hogy az űrhajósok bánni tudjanak a súlytalansággal.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×