eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Zajos környéken lakik? Vigyázzon, könnyebben kaphat szívrohamot!

Nagyobb a kockázata a szívrohamnak azoknál, akik zajos környéken laknak - állítja egy svéd kutató. Mint mondta, ezt figyelembe kellene venni az új útvonalak tervezésekor. A magasabb kockázat már 50 decibelnél is érzékelhető, holott egy szokványos főút mellett 80-90 decibelt is mérhetnek.

A stockholmi Karolinska Institutet vizsgálatai szerint nagyobb a szívroham kockázata azoknál, akik forgalmas utak mentén, vagy akár közelükben laknak, mint azoknál, akik csendesebb környéken élnek - a magasabb zajszint miatt.

A vizsgálat résztvevőinek lakóhelyén fölmérték a zajszintet, de megmérték a szennyezettség mértékét is. Ott, ahol a zajszint magasabb 50 decibelnél, 40 százalékkal magasabb a szívroham kockázata. Pedig 50 decibel még nem túl magas szint, a nagy forgalmú utaknál általában 80-90 decibelt mérnek.

Göran Pershagen, a tanulmány szerzője elmondta, 1992 és 1994 között 1572 stockholmi kapott szívrohamot. Hozzátette: ugyanakkor ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsák az összefüggést, további kísérletekre van szükség. Megjegyezte azt is, hogy az eredményeket figyelembe kellene venni új utak és városrészek tervezésekor.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×