eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ronda és mérges: befogták a világ egyik legtitokzatosabb állatát

Tudósoknak végre sikerült befogniuk és lefilmezniük a világ egyik legtitokzatosabb állatát, a nagyra nőtt cickányra hasonlító, hosszú vékony farokkal és ormánnyal rendelkező haiti patkányvakondot.

A különleges faj egyik példányát még 2008 nyarán ejtették csapdába, miután egy hónapon keresztül kísérleteztek elfogásával a Dominikai Köztársaságban. A kutatóknak sikerült pontosan megmérniük az állatot, és DNS-mintát is vettek tőle, mielőtt szabadon engedték. Szakértők szerint a Hispaniola szigetén őshonos haiti patkányvakond (Solenodon paradoxus) az állatvilág egyik legkülönlegesebb emlőse, az egyetlen, amely képes a fogából mérget fecskendezni áldozatába.

Kutatók korábban úgy hitték, hogy a faj már kihalt a nagymértékű erdőirtások következtében, és most arra figyelmeztetnek: bár találtak példányokat, a patkányvakondot továbbra is a kihalás veszélye fenyegeti, így határozott lépéseket kell tenni megmentése érdekében.

A szakembereknek azonban nehéz a dolguk, mert keveset tudnak az állat viselkedéséről, fejlődéstörténetéről és genetikájáról, vagyis nincsenek birtokában azoknak az alapismereteknek, amellyekkel egy hatékony "mentőakciót" lehetne hirdetni a patkányvakond megmentéséért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×