eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

60 ezer oldal a rendszerváltásról

Állambiztonsági iratokat, propagandafilmeket, a Kossuth és a Szabad Európa Rádió 1989-es adásaiból készült átiratokat hoz nyilvánosságra honlapján a Nyílt Társadalom Archívum. A 60 ezer oldalnyi dokumentum közzétételével az a céljuk, hogy mindenki elgondolkozzon a rendszerváltásról és következményeiről.

A Kossuth és a Szabad Európa Rádió 1989-es adásának átiratát, rendszerváltás kori hallgatói és nézői leveleket, állambiztonsági iratokat és propagandafilmeket hoz nyilvánosságra az év minden napján a Nyílt Társadalom Archívum - nyilatkozta az InfoRádiónak Rév István, a szervezet igazgatója.

Az igazgató szerint a mintegy 60 ezer oldalnyi dokumentum közzétételével nem elsősorban az emlékezés a céljuk, inkább segíteni akarnak a jelen problémáinak feldolgozásában azáltal, hogy lehetőséget nyújtanak az ide vezető út megismerésére.

Az akkori cenzúra miatt egymásnak ellentmondó információk is előfordulhatnak, ezért az archívum egyszerre több forrásból is bemutatja az eseményeket.

Rév István példaként a Szabad Európa és a Kossuth Rádió viszonyát hozta fel. A SZER minden nap írásban rögzítette a Kossuth Rádió adásait, a Belügyminisztérium pedig a külföldről sugárzott SZER adásait hallgatta. Éjszakánként gépírónők százai gépelték le az elhangzottakat, így a párhuzamos átiratokból kiderülhet, melyik fél mit tartott fontosnak.

A honlapra felkerülnek a BM Belső Elhárítási Csoportfőnöksége által készített jelentések, ennek tükörképeként a távirati iroda nyilvánosságnak szánt napi hírei is. Letölthetőek lesznek munkásőr oktató- és propagandafilmek, a szovjet televízió '89- es híradói, és a Politikai Bizottság üléseinek hanganyaga is.

A Nyílt Társadalom Archívum korábban fontos szerepet játszott a Nagy Imre-per teljes hanganyagának közzétételében. A szervezet tavaly májusban az 1956-os Intézettel közösen elérte a per hangfelvételének nyilvánosságra hozatalát.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×