eur:
389.44
usd:
361.82
bux:
68636.63
2024. május 7. kedd Gizella

Növelik a méhnyakrák kockázatát a termékenységi gyógyszerek?

Egy izraeli kutatás szerint háromszor akkora a méhnyakrák kialakulásának a kockázata azoknál, akik valaha szedtek termékenységnövelő gyógyszert - ám a veszély még így is igen kicsi. Többen ráadásul meg is kérdőjelezik a vizsgálat eredményét.

Növelhetik a méhnyakrák kockázatát a teherbe esést elősegítő gyógyszerek egy tanulmány szerint. A petesejtnövesztő szereket már harminc éve használják a gyógyászatban. Most 15 ezer nőt vontak be egy kutatásba, akik harminc évvel ezelőtt szültek, és úgy találták, hogy náluk háromszor akkora a méhnyakrák kockázata, mint azoknál, akik nem szedtek ilyen gyógyszert.

A kockázat még így is igen kicsi, de a kutatók úgy vélik, hogy azokta, akik mégis a kezelés mellett döntenek, megfigyelés alatt kell tartani. A becslések szerint hatból egy párnak akadnak problémái a termékenységgel a briteknél, és évente 34 ezer nő veti alá magát ilyen kezelésnek.

A jeruzsálemi Héber Egyetem oktatói 15 ezer nő rákos megbetegedéseire vonatkozó adatokat értékelték ki. Azon 567 nő közül, aki szedett peteérést elősegítő gyógyszereket, ötnél fejlődött ki méhnyakrák - ami háromszoros kockázatot jelent. A clomifén szedése pedig, ami az ösztrogéntermelést blokkolja, és így több petesejtet enged megérni, négyszeresére növeli ugyanezt a kockázatot.

Richard Kennedy, a Brit Termékenységi Társaság szóvivője nyugtatólag azt mondja, számos tanulmány nem talált kapcsolatot az említett gyógyszerek és a rák közt. Jodie Moffat, a Brit Rákkutató Központ munkatársa szerint a tanulmány nem vizsgálta a termékenységi gyógyszerek használatának történetét, és nehéz biztos következtetéseket levonni az eredményekből.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×