eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szabályos időközönként ismétlődnek a szökőárak?

Hatszáz évente csapnak le a szökőárak - állapította meg az Indiai-óceán üledékeit vizsgáló tudóscsoport. Az előző cunami hat-hétszáz éve csapott le, az azelőtti ezerkétszáz évvel ezelőtt, egy még korábbi pedig kétezer éve.

Az Indiai-óceánon keletkezett 2004-es szökőár nem az első volt arrafelé - állítja egy új tanulmány. Két nemzetközi tudóscsoport mintákat gyűjtött Thaiföldön és Szumátrán, hogy a jelenség történetét vizsgálja. A minták azt bizonyítják, hogy hat-hétszáz éve már volt egy hasonló erejű cunami arrafelé.

Minél nagyobbak a szökőár hullámai, annál nagyobb üledékhalmot hagynak maguk után, ami lehetővé teszi a pusztító erő tanulmányozását. A parti területek üledékének vizsgálatával bárhol meg lehet állapítani, volt-e arrafelé cunami vagy nem. A prehistorikus időkben például Skócia környékén pusztított egy.

A Indiai-óceán medencéjében két kutatócsoport vizsgálódott, százötven, illetve száz mintát véve a part menti vizek alatt. Mind Szumátra, mind Thaiföld környékén mély, homokos rétegeket találtak a tengerfenék alatt, ugyanolyanokat, mint amilyeneket a 2004-es szökőár rakott le.

A szakemberek szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a most talált réteg hat-hétszáz évvel ezelőtt keletkezett. Az egyik csapat talált egy még mélyebb réteget, ami körülbelül ezerkétszáz éves lehet. Thaiföldnél még egy kétezer évvel ezelőtti cunamit is sikerült kimutatni. Ezek a szökőárak ugyanolyan erejűek lehettek, mint a négy évvel ezelőtti. Azaz elképzelhető, hogy a nagy cunamik mintegy hatszáz évente követik egymást.

A szökőárat kiváltó földrengést nem lehet megjósolni, de ha valóban hatszáz évenként követik egymást, akkor a közeljövőben nem kell újabbtól tartani.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×