eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A városi életforma hozta magával az AIDS-et

A halálos AIDS-betegséget okozó HIV vírus már 1908-ban terjedni kezdett Afrika egyes településein, főleg a Szaharában. A vírus terjedése összefüggött azzal, ahogy a modern városok fejlődésnek indultak a térségben.

Egyesült államokbeli kutatók szerint az emberi immunhiányt előidéző vírus, a HIV már jóval azelőtt elterjedhetett az emberek körében Afrikában, mint ahogy azt eddig hitték. Megállapításaik szerint az AIDS betegség emberi változatának kialakulása az 1900-as évek elejére, nagyjából 1908-ra tehető, akkorra, amikor megjelentek az első modern városok a Szaharában.

A Nature című magazinban közölt cikkükben az Arizonai Egyetem kutatói a városiasodással hozzák összefüggésbe a kór megjelenését, ez az életforma ugyanis kedvez a betegségek terjedésének.

A kutatók 1960-ban vett vírusminták genetikai vizsgálatából jutottak arra a következtetésre, hogy a vírusnak már évtizedekkel korábban léteznie kellett, a genetikai ismétlődések ugyanis egy bizonyos periodicitást mutatnak.

Mindezek alapján a kutatók 1908-ra datálják a vírus megjelenését, plusz-mínusz húsz éves hibahatárral.

A HIV vírus megjelenését eddig nagyjából 1930-ra tették a kutatók. A legelterjedtebb változata, a HIV-1-es a nyolcvanas években terjedt át a csimpánzokról az emberre. A szexuális úton terjedő vírus elsőként fiatal homoszexuális férfiak körében jelent meg, később azonban heteroszexuálisokra is átterjedt.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×