eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kórokozók kontra emberiség - rosszul állunk a versenyben

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók járványa fenyeget.

"Összehangolt globális lépések szükségesek, hogy visszaszorítsuk az antibiotikumok szükségtelen alkalmazását, ellenkező esetben a gyógyításban visszatérhetünk az antibiotikumok előtti korba" - írja Otto Cars, az Uppsalai Egyetem docense, aki brit, belga és finn kollégáival jegyzi a British Medical Journal szerkesztőségi cikkét.

Amennyiben elmaradnak ezek a lépések, a gyógyszer-rezisztencia sebészeti beavatkozások, szervátültetések, a kemoterápia eredményességét fenyegetheti.

Mint rámutatnak, minden egyes esetben, amikor antibiotikumot rendelnek, valamennyit felélnek a gyógyszer hatékonyságából, csökkentve ezzel jövőbeli alkalmazhatóságukat. Ennél fogva az antibiotikumokat többé nem lehet megújuló gyógyszerforrásként kezelni.

A szerzők szerint az antibiotikumok aggasztó tempóban veszítenek a hatékonyságukból, ugyanakkor csökken a megjelenő új készítmények száma. Míg 1930 és 1970 között az antibiotikumok tucatnyi új családja jelent meg, azóta mindössze két csoport jelent meg a piacon.

Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ szerint kontinensünket járványügyi szempontból elsősorban az antibiotikumokkal szemben ellenálló kórokozók fenyegetik. Az Egészségügyi Világszervezet pedig még 2000-ben mutatott rá arra, hogy a rezisztens baktériumtörzsek gondjának megoldása révén előzhetők meg a jövőbeli egészségügyi katasztrófák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×