eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jótékony baktériumokkal a cukorbetegség ellen

Amerikai és brit tudósok, miután felfedezték a "barátságos" bélbaktériumok és a diabétesz közötti kapcsolatot azt remélik, hogy elő tudnak állítani egy olyan tablettát, amely megakadályozza a cukorbetegség kialakulását.

Az 1-es típusú diabétesz leginkább gyerekkorban alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere valamilyen okból elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, a betegnek pedig naponta inzulininjekciót kell kapnia.

A Chicago és a Yale Egyetem kutatói bejelentették: bizonyos, bélben található "jótékony" baktériummal meg lehet előzni a cukorbetegség ezen típusát.

A Nature című szaklapban megjelent tanulmányukból kiderül: olyan egereken végeztek kísérletet, amelyek hajlamosak voltak az 1-es típusú cukorbetegségre. A teljesen baktériummentesített állatok 80 százalékánál kialakult a betegség.

Amikor azonban a kutatók a bélflórában található baktériumokat tartalmazó "koktélt" adtak be az állatoknak, már csak harmaduk betegedett meg.

A kutatók szerint a vizsgálat bebizonyította, hogy a bélben található ártalmatlan és jótékony hatású baktériumokkal megelőzhető az 1-es típusú diabétesz kialakulása.

"A cukorbetegség ezen változata genetikai eredetű és nagyon összetett, de úgy gondoljuk, hogy manipulálni lehet ezekkel a baktériumokkal" - mondta a Chicagói Egyetem tudósa, Dr. Alexander Chervonsky, aki hozzátette: a cél most az, hogy azonosítsák a "barátságos" baktériumok típusát vagy típusait, és megtalálják az összetevőket, amiket aztán tablettákba vagy joghurtba rejtve fogyaszthatunk.

Korábban már több vizsgálat bebizonyította, hogy bizonyos baktériumok erősítik az immunrendszert. Köztudott például az, hogy az allergia és az asztma kialakulásának egyik oka lehet a parazitákkal és baktériumokkal való kevés érintkezés.

Tény az is, hogy a kevésbé fejlett országokban, ahol a nyugati gazdagabb államokhoz képest rosszabb a higiénia, jóval kevesebb allergiás van.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×