eur:
387.54
usd:
357.5
bux:
68357.39
2024. május 17. péntek Paszkál

A szárított sejtek révén megmenthetőek lesznek a veszélyeztetett állatok

Cseh és olasz kutatók kifejlesztették a sejttartósítás új módszerét, mely lehetővé teszi, hogy bármikor újraélesszék azokat.

A kutatók a világon az elsők, akik megoldották, miként lehet úgy fagyasztva szárítani a sejteket, hogy később újraéledjenek. Módszerüket bárányembriók klónozása során dolgozták ki.

Az új technika lehetővé teszi, hogy veszélyeztetett állatfajok szárított sejtjeiből adatbankot hozzanak létre, mely az állatok klónozását segítheti a jövőben. Eva Sykova, a Klinikai és Kísérleti Orvostudományi Intézet (IKEM) igazgatója úgy véli, a módszer rákos szervek újraépítésére is alkalmasak lehet egykor.

"Eddig a spermium volt az egyetlen sejtmaggal rendelkező sejt, melyet dehidratált állapotban sikerült tárolniuk a tudósoknak" - mondta Josef Fulka, a Cseh Tudományos Akadémia Állattenyésztési Kutatóintézetének munkatársa, a kutatócsoport tagja. A cseh-olasz csapat a világon elsőként bárányok testi sejtjeire alkalmazta az eljárást, mellyel határozatlan ideig eltarthatók a szárított sejtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×