eur:
389.33
usd:
361.51
bux:
68403.17
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Rákveszély: Óvják a gyerekeket a wifitől

Felfüggeszthetik a brit iskolákban a vezeték nélküli internet kiépítését és használatát, ugyanis a tanárok attól tartanak, a gyerekeket rákveszélynek teszik ki.

"Jelentős hatással" bír a fiatal tanulókra a vezeték nélküli számítógépes kommunikációs hálózat - Magyarországon is ismert angol rövidítéssel wifi - kiépítése, állítják többen.

Tavaly nagy visszhangot kapott az az állítás, miszerint a vezeték nélküli hálózat háromszor több sugárzást bocsát ki, mint egy mobiltelefon-adótorony. Ezt a vélekedést ugyanakkor sokan vitatták.

Az érvényben lévő irányelvek szerint elővigyázatosnak kell lenni, ha egy iskola közelében mobiltelefon adókat építenek, és erről a tervről először a szülőket kell értesíteni, akik dönthetnek arról, hozzájárulnak-e az építéshez. A tanárok azt javasolják, hasonló szabályozást vezessenek be a wifi-hálózatok kapcsán is.

A Voice nevű pedagógus szervezet főtitkára, Philip Parkin kiemelte: azt nem tudja, hogy a vezeték nélküli hálózat biztonságos-e, de egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy jelentős hatással bír egy növésben lévő gyermek szervezetére, részben az idegrendszer fejlődésére. Néhány tudós azt sem tartja kizártnak, hogy a wifi használata rákot és korai szenilitást okozhat. Mivel a gyermekek agya és teste fejletlenebb, ők különösen veszélyeztetettek.

Nagy-Britanniában az általános iskolák háromnegyedében, míg a középiskolák szinte mindegyikében kiépítették a wifi-hálózatot.

Philip Parkin szerint hiába állítják azt többen, a wifi nem káros az egészségre, fel kellene függeszteni a vezeték nélküli internethálózatok kiépítését. "Teljes bizonyossággal tudnunk kell, hogy ez biztonságos-e, ehhez pedig döntő bizonyítékra van szükség" - tette hozzá.

A pedagógus szervezet tavaly kezdte el vizsgálni a wifi-hálózatokat, miután egy buckinghamshire-i iskolában egy tanár, Michael Bevington állandó fejfájásra és émelygésre panaszkodott. Később le is szerelték az internetezést lehetővé tevő eszközöket.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség már többször is jelezte, nem veszélyesek az egészségre a wifi-hálózatok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×