eur:
388.52
usd:
360.63
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A fényterápia lassíthatja a szellemi leépülést

Mivel a fény segít helyreállítani az ember természetes óráját, nagy szerepet játszhat az időskori demencia mértékének csökkentésében is - állítják kutatók.

Mindössze a nappali fény növelésével javítani lehet az idősek állapotán, akár gyógyszeres kezelés nélkül is - derül ki egy átfogó holland egészségügyi vizsgálatból, aminek eredménye a The Journal of the American Medical Association szaklapjában jelent meg.

A demencia a memória, az ítéletalkotás és a figyelem zavarával járó folyamatosan romló állapot, amely elsősorban az idősebbeket veszélyezteti. Egyik legkellemetlenebb tünete, hogy felborítja a szervezet természetes órájának működését, ami szabályozza az alvás és ébrenlét ciklusát.

Az ettől szenvedők jellemzően napközben alszanak, éjszaka viszont ébren vannak.

A vizsgálatban 189 holland idősek otthona vett részt: 6-ban különleges fényforrásokat szereltek be, amit reggel 9-től délután 6-ig működtettek. A demenciában szenvedőket, akik gyakran kapnak meltaonin nevű gyógyszert, egy évig figyelték meg.

Azok, akik fényterápiában nem, csak gyógyszeres kezelésben részesültek, javult az alvászavaruk, ám sokkal zárkózottabbá váltak, és rosszabb lett a hangulatuk is. Azoknál viszont, akik melatonint és extra fényt is kaptak, nem jelentkezett a hangulatromlás.

Még azoknál is kimutathatták a fény jótékony hatását, akik több fényhez jutottak napközben, de gyógyszert nem kaptak: náluk a szellemi leépülés 5 százalékkal lassult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×