eur:
386.97
usd:
358.74
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Felejtsék el a globális felmelegedést - készüljenek az új jégkorszakra!

A napfolttevékenység nem kezdődött újra tavaly március óta, amikor rekord gyenge szintre süllyedt, emiatt a tudósok egyre jobban aggódnak, hogy a Földet a felmelegedés helyett inkább egy új jégkorszak fenyegeti.

Phil Chapman űrhajós és geofizikus, az első ausztrál, aki az űrbe jutott a NASA segítségével, arról számolt be, hogy az obszervatóriumok által készített felvételeken egyáltalán nem látható napfolt.

Emlékeztetett arra is, hogy tavaly és idén január között nagyon gyorsan, körülbelül 0,7 Celsius fokkal csökkent a Földön a hőmérséklet. "Ez a leggyorsabb hőmérséklet változás, amely az iparosodott társadalom idején végbement. Ma ismét annyi az átlagos hőmérséklet, mint amennyi 1930-ban volt" - írta a The Australian című lapban.

Chapman következtetése: ha a hőmérséklet gyorsan nem emelkedik meg ismét, akkor kijelenthetjük, hogy a globális felmelegedésnek vége.

A meteorológiai intézet szerint a hőmérséklet Ausztráliában meghaladja az 1960-90-es átlagot, bár volt néhány hidegebb év is.

A napfoltok hőmérséklete alacsonyabb az égitesténél, és a felvételeken sötétebbnek látszanak. Néhány tudós úgy gondolja, hogy ha erős a napfolttevékenység, akkor a Nap magnetikus mezőt hoz létre - ez védi a Földet a kozmikus sugárzástól. Ha azonban a napfolttevékenység alacsony, akkor a mező is gyengül, a kozmikus sugarak így bejuthatnak az atmoszféra alsóbb rétegeibe, ahol így megnő a felhőzet, s végeredményben csökken a felszíni hőmérséklet.

Mások viszont úgy vélik, hogy a Napnak elhanyagolható hatása van a földi klímaváltozásra.

Chapmannek mindenesetre vannak ötletei arra, hogyan lehetne megelőzni, vagy legalábbis lassítani a lehűlést: azt javasolja, hogy össze kellene piszkítani a hatalmas szibériai és kanadai hómezőket, amelyek így kevésbé vernék vissza a napsugarakat.

Szerinte minimum 50:50 az esélye annak, hogy jelentős lehűlés, nem pedig felmelegedés várható a következő évtizedekben.

Címlapról ajánljuk

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×