eur:
399.27
usd:
363.79
bux:
74175.47
2024. október 8. kedd Koppány

Cinkkel kezelhető a nátha

A megfázásos tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül bevett cink-acetát-tabletta csökkenti a betegség elhúzódását és a tünetek súlyosságát - állítja egy szaklapban megjelent tanulmány.

Ötven önkéntes jelentkezőn vizsgálta a cink-acetát hatását a nátha kezelésében Ananda S. Prasad, a detroiti Wayne Állami Egyetem orvosi iskolájának munkatársa. Mindannyiuknak 24 órán belül kezdődtek megfázásos tüneteik.

A résztvevők egyik csoportja 13,3 milligramm cinket tartalmazó cink-acetát tablettát kapott, másik csoportja placebót 2-3 óránként, amíg ébren voltak.

A megfázásos tünetek (köhögés, orrfolyás, izomfájdalom) átlagosan négy napig tartottak a cinket szedők csoportjában, míg a placebót szedőknél hét napig.

Négy nap elteltével a cinket szedők 56 százaléka teljesen felépült, ugyanakkor a placebót szedők közül senki sem volt még tünetmentes. Egy sor biokémiai vizsgálat is megerősítette a cink hatásosságát a megfázás ellen, mellékhatást pedig nem tapasztaltak a vizsgálat során.

A tanulmány szerzői szerint a pozitív eredmény a cink antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

Újabb szociális támogatás ígéretével igyekszik szavazókat megszólítani Harris

A demokrata elnökjelölt, Kamala Harris újabb javaslatot tett az egészségügyi ellátás kiterjesztésére, ezúttal az otthoni idősgondozás területén. Az alelnök a "gondozási gazdaság" fellendítését és az egészségügyi költségek csökkentését célzó erőfeszítései részeként ismertette tervét az ABC "The View" című műsorában adott interjújában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×