INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A zsírszegény joghurt hatásos a magas vérnyomás ellen

InfoRádió / MTI
Ritkábban szenvednek magas vérnyomásban azok a nők, akik gyakran fogyasztanak zsírszegény joghurtot vagy más, hasonló tejterméket - derül ki a világ egyik vezető orvosegyetemének, a bostoni Harvard University közegészségügyi intézetének legújabb tanulmányából.

Az Egyesült Államokban több tízezer hölgyet rendszeresen megkérdeznek egészségének alakulásáról, ez a Women's Health Study (WHS). A felmérés legújabb eredményei a nők magasvérnyomás-betegségére vonatkoznak; csaknem 30 ezer nő táplálkozási szokásait és vérnyomásának alakulását vizsgálták a kutatók.

A munkacsoport megnézte, hogy tíz év alatt a vizsgálatban résztvevő közel 30 ezer nőnek miképpen változott a vérnyomása. Közülük a megfigyelési idő során 8710-nek emelkedett a normálisnál magasabbra a vérnyomása.

Egy korábbi tanulmány már jelezte, hogy az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend kedvezően módosítja a vérnyomást. Az új vizsgálat ezeket az adatokat igyekezett tovább értékelni.

A résztvevők kérdőíves válaszaiból kiemelték az étkezési szokásokra vonatkozó részleteket. Aszerint, hogy a hölgyek mennyi és milyen zsírtartalmú tejtermékeket fogyasztottak, a válaszokat öt sávba osztották: a legalsóba kerültek azok, akik naponta alacsony zsírtartalmú tejtermékeket ettek, a legfelsőbe a legtöbb zsír fogyasztását bevallók kerültek, hiszen voltak, akik a magasabb zsírtartalmú tejet és tejtermékeket jobban szerették.

A statisztikai elemzés során a kutatók figyelembe vették a vérnyomás emelkedés szempontjából ismert, egyéb kockázati tényezőket, például a sófogyasztást, vagy túlsúlyt is.

Külön elemezték a kalcium és a D-vitamin bevitel mértékét is. Ennek az volt a magyarázata, hogy a tejtermékek kedvező egészségügyi hatásában nagy szerepet tulajdonítanak a kalcium tartalomnak, a kalcium fölszívódásához és egészséges anyagcseréjéhez pedig a D-vitamin jelenléte alapvető fontos.

Miután az adatokat feldolgozták a magas vérnyomás megjelenésében szerepet játszó, egyéb tényezők - elhízás, sófogyasztás - figyelembe vételével, az derült ki, hogy abban a csoportban következett be magas vérnyomás a legritkábban, amelyiknek a tagjai a legtöbb, alacsony zsírtartalmú tejterméket vették és ették. Ezeknek a hölgyeknek a körében a vérnyomás-emelkedés 11 százalékkal kisebb arányban fordult elő.

Hasonló összefüggést figyeltek meg a kalcium- és a D-vitamin esetén is: akik étkezésükkel több kalciumot és D-vitamint vittek be a szervezetükbe, azoknak a vérnyomása gyakrabban maradt a normális értéken. Ami igen érdekes: ez a kedvező, előnyös hatás a táplálékkiegészítők vagy vitamin készítmények formájában bevett kalcium- vagy D-vitamin pótlás esetén nem volt bizonyítható.

A bostoni munkacsoport hangsúlyozza, hogy eredményeik csak alátámasztják azokat a korábbi adatokat, melyek szerint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek rendszeres fogyasztása kedvező hatású mind a felnőttkori cukorbetegség, mind a koszorúér-elmeszesedés szempontjából. Tekintve, hogy ezek a kórképek jelentik a halálozás leggyakoribb okát a hölgyek körében is, érdemes étrendjük összeállításakor ezt is figyelembe venni.

A címlapról ajánljuk