eur:
392.58
usd:
365.92
bux:
66778.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Vakcinával a magas vérnyomás ellen

Négyhónapos injekciókúrával kiváltható lesz az állandó gyógyszerszedés a magas vérnyomás betegségben szenvedőknél. Svájci kutatók ugyanis megtalálták az oltóanyagot, amelynek segítségével blokkolhatják azt a hormon, amely felelős a vérnyomás emelkedéséért - számolt be a forradalmi felfedezésről a Lancet című orvosi szaklap.

Az injekciókúrát már tesztelték 72 magas vérnyomásos betegnél, és az első tapasztalatok azt mutatják, hogy a kúra hatásos. Az injekciónak ráadásul mellékhatásai sincsenek.

A kutatók és független szakértők is ígéretesnek tartják az eredményt, ám azt is elismerik, hogy további, széles körű vizsgálatok szükségesek még.

A felnőttek negyedének magas a vérnyomása, a betegség pedig megduplázza a halálos kimenetelű szívbetegségek és agyvérzés kockázatát. Nagy-Britanniában becslések szerint évente hatvanezer ember halálát okozza a magas vérnyomás.

A betegeknek általában napi rendszerességgel kell gyógyszert szedniük, hogy megfelelő szinten tartsák a vérnyomásukat. Sokan azonban fegyelmezetlenek, és nem szedik be a tablettákat, mivel a betegség nem jár tünetekkel.

Az oltóanyag az angiotenzin hormont célozza, amelynek hatására összehúzódnak az erek, vagyis emelkedik a vérnyomás. A kutatók azt remélik, hogy az oltóanyag egyszerű alternatívát kínál majd az állandó gyógyszerszedésre.

A vakcinát kétféle - 300 és 100 mikrogrammos - adagban tesztelték, és volt egy kontrolcsoport is, amely placebót kapott a 14 hetes teszt ideje alatt.

A legveszélyesebb időszakban a legjobb a hatás

Az önkéntesek a vizsgálat elején, valamint négy, illetve 12 hét elmúltával kapták meg az oltást. Ez négy hónapig normálisra csökkentette a betegek vérnyomását.

Egyik adag sem csökkentette jelentősen az éjszakai vérnyomást, a 300 mikrogrammos adag a napközben mértet igen - méghozzá különösen jó volt a hatása késő reggel, amikor általában a legmagasabb a vérnyomás.

S ami még fontosabb: az oltóanyagnak semmiféle komoly mellékhatása nincs; a legrosszabb esetben enyhe influenzás tünetek jelentkeztek.

Nem a svájciak egyébként az egyetlenek, akik a magas vérnyomás elleni oltóanyagon dolgoznak, más biotechnológiai kutatóintézetek is megpróbálják megtalálni a "csöndes halál" legoptimálisabb ellenszerét.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×