eur:
392.78
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Újra kell értékelni a múltat

A Grand Kanyon valószínűleg legalább 11 millió évvel korábban alakult ki, mint eddig gondolták - állítják amerikai geológusok. Vagyis 17 millió éves - írta a Science című tudományos magazin.

Amikor a látogatók megkérdezik a nemzeti park rangereit, mennyi idős a Grand Kanyon, azt a választ kapják, hogy nagyon fiatal, mindössze 5-6 millió évvel ezelőtt alakult ki.

Most azonban új időpontot kell megtanítani a rangereknek, mert úgy tűnik, a népszerű turistalátványosság legalább 17 millió éves, és nem egyedül a Colorado folyó alakította olyanná, amilyen.

A Science című lapban megjelent cikk szerint úgy tűnik, hogy a kanyon régebben kialakult, nyugati részét egy kisebb folyó vájta ki, s innen húzódott tovább azután a szakadék kelet felé.

Azután valami történt 5-6 millió évvel ezelőtt - az egyelőre nem világos, micsoda - ami drámaian felgyorsította a mélyülés ütemét - állapították meg az Új-mexikói Egyetem geológusai, akiket Victor Polyak vezetett.

Megállapításaikkal azonban nem ért egyet Joel Pederson, a Utahi Állami Egyetem geomorfológusa, aki egész életét a Grand Kanyon kutatásával töltötte. Szerinte az 5-6 millió éves kor bőséges tudományos bizonyítékokon alapszik, amelyeket évtizedek alatt gyűjtöttek össze a tudósok. Õ lehetetlennek tartja, hogy a kanyon valóban 17 millió éves legyen, mert erre viszont nincs elegendő bizonyíték.

Polyakék a legújabb technológiát használták. Megmászták a kanyon falát, hogy elérjék a barlangokat, amelyek kulcsfontosságú bizonyítékokat rejtenek. Megvizsgálták a sziklákat, hogy a bennük lévő ásványi anyagok alapján pontosabban határozhassák meg a korukat.

Ezzel azonban nem győzték meg a szkeptikusokat, a vita így várhatóan még tovább folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×