INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Újra kell értékelni a múltat

Infostart / InfoRádió
A Grand Kanyon valószínűleg legalább 11 millió évvel korábban alakult ki, mint eddig gondolták - állítják amerikai geológusok. Vagyis 17 millió éves - írta a Science című tudományos magazin.

Amikor a látogatók megkérdezik a nemzeti park rangereit, mennyi idős a Grand Kanyon, azt a választ kapják, hogy nagyon fiatal, mindössze 5-6 millió évvel ezelőtt alakult ki.

Most azonban új időpontot kell megtanítani a rangereknek, mert úgy tűnik, a népszerű turistalátványosság legalább 17 millió éves, és nem egyedül a Colorado folyó alakította olyanná, amilyen.

A Science című lapban megjelent cikk szerint úgy tűnik, hogy a kanyon régebben kialakult, nyugati részét egy kisebb folyó vájta ki, s innen húzódott tovább azután a szakadék kelet felé.

Azután valami történt 5-6 millió évvel ezelőtt - az egyelőre nem világos, micsoda - ami drámaian felgyorsította a mélyülés ütemét - állapították meg az Új-mexikói Egyetem geológusai, akiket Victor Polyak vezetett.

Megállapításaikkal azonban nem ért egyet Joel Pederson, a Utahi Állami Egyetem geomorfológusa, aki egész életét a Grand Kanyon kutatásával töltötte. Szerinte az 5-6 millió éves kor bőséges tudományos bizonyítékokon alapszik, amelyeket évtizedek alatt gyűjtöttek össze a tudósok. Õ lehetetlennek tartja, hogy a kanyon valóban 17 millió éves legyen, mert erre viszont nincs elegendő bizonyíték.

Polyakék a legújabb technológiát használták. Megmászták a kanyon falát, hogy elérjék a barlangokat, amelyek kulcsfontosságú bizonyítékokat rejtenek. Megvizsgálták a sziklákat, hogy a bennük lévő ásványi anyagok alapján pontosabban határozhassák meg a korukat.

Ezzel azonban nem győzték meg a szkeptikusokat, a vita így várhatóan még tovább folytatódik.

A címlapról ajánljuk