INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szeretne olyan autót, amelyet évente egyszer kell csak teletankolni?

Infostart / InfoRádió
A genfi autószalonon mutatták be azt a hibrid sportautót, amelyet mindössze egyszer kell teletankolni évente.

A gyártó amerikai Fisker szerint az autót benzinnel csak egyszer kell teletankolni évente, ha naponta nem mennek vele többet 80,5 kilométernél, és minden éjszaka feltöltik.

A hátsókerék-meghajtású, négyajtós autóban egy kis benzinmotor és egy lítiumion akkumulátor működik - teljes harmóniában. Emellett felszerelték egy opcionális napelem tetővel is, amelynek segítségével könnyebben feltölthető, és egyben ez szolgáltatja a belső hűtést is.

Henrik Fisker hangsúlyozta, hogy az autó akkumulátorát otthon is fel lehet tölteni - akárcsak egy mobiltelefont. Az akkumulátor élettartama több mint tíz év. A titok pedig az, hogy a meghajtást nem a benzinmotor, hanem az elektronikus biztosítja.

A meghajtás technológiáját a Quantum Texhnologies dolgozta ki. Hasonlót használnak az amerikai hadsereg különleges erőinek egyik specialista egysége, a Delta Force; olyan járművük van, amely hangtalanul közlekedik az ellenséges hátországban, és minimális mennyiségű energiát fogyaszt.

A Fisker Karma ára 13,8 millió forint, a piacra 2009 végén vezetik be, és a tervek szerint évente 15 ezer darabot gyártanak belőle. A 2009-es termelés már el is kelt.

A címlapról ajánljuk