eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Amikor mélyvörössé változik a Hold

Csütörtökön a kora hajnali órákban teljes holdfogyatkozás lesz, a jelenség szabad szemmel is jól látható. Fél öt előtt lesz legsötétebb a Hold, amikor a Föld árnyéka teljesen eltakarja.

Az év első - teljes - holdfogyatkozása lesz csütörtök hajnalban. Az égi jelenség azért is különleges, mert viszonylag közel lesz a fényes, szabad szemmel is látható Szaturnusz bolygóhoz - mondta az InfoRádiónak a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

Mizser Attila hozzátette: a holdfogyatkozás hajnali háromnegyed 3-kor kezdődik, és 6 óra 9 perckor ér véget, a Holdat nagyjából 4 és 5 óra között takarja el teljesen a Föld árnyéka. A Hold korongja ekkor mélyvörös, narancsos színűnek látszik.

Teljes holdfogyatkozáskor a Hold belemerül a Föld árnyékkúpjába; ilyen jelenség átlagosan félévente fordul elő - közölte a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára.

A jelenséget - amelyet kétcsövű, vagy kisebb nagyítású csillagászati távcsővel érdemes megfigyelni - évezredek óta ismeri az emberiség - fűzte hozzá Mizser Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×