eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még lélegeztetik, de felébreszthető az első magyar műszíves beteg

Még lélegeztetőgépen van és nagyon gyenge, de már felébreszthető az az 58 éves férfi, aki a hétvégén megkapta az első műszívet Magyarországon - tájékoztatta az InfoRádiót a Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinikájának docense. Merkely Béla hozzátette: az ilyen betegek kezelése nagyon drága, csak az egyszer használatos eszköz 7 millió forint.

Felébreszthető állapotban van, de még nagyon gyenge az a férfi, aki Magyarországon először kapott műszívet - mondta az InfoRádiónak a Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinkájának docense.

Merkely Béla hozzátette: az ilyen betegek nagyon súlyos általános állapotban kerülnek műtétre, hiszen szívük rendkívül alacsony hatásfokkal működik, így főbb szerveik, például a májuk és a veséik keringése romlik, ráadásul a páciens izomzata is sorvad.

Az orvosok abban bíznak, hogy a férfi mielőbb erőre kap, és levehetik a lélegeztetőgépről - közölte a docens.

Ezeknek a betegeknek általában fokozatosan - hónapok, évek alatt - gyengül el a szervezete, az utolsó időszakban pedig gyorsan romlik az állapotuk. Ezt a folyamatot kell megfordítani - mondta Merkely Béla, aki abban bízik, hogy a férfi két héten belül megerősödik.

A Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinkájának docense szerint a következő években négy-hat ilyen beteg kezelését finanszírozza majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár és az Egészségügyi Minisztérium.

A műszív, amely egyszer használatos eszköz, körülbelül 7 millió forintba kerül, ehhez egy többször használható konzol csatlakozik. Ezek ára mellett finanszírozni kell a beteg intenzív ellátását, ami nagyon drága procedúra - fűzte hozzá Merkely Béla.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×