eur:
389.46
usd:
363.07
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Három percen múlhat a felépülés

Az agyi érkatasztrófákat követően már három perc után súlyos agykárosodás léphet fel - állítják kanadai kutatók. Ez megkérdőjelezi azt a hagyományos orvosi vélekedést, miszerint a stroke-os betegek kezelését három órán belül kell megkezdeni.

A Neuroscience című folyóiratban megjelentetett tanulmányukban a kanadai kutatóorvosok megállapítják: a jelentős, sokszor visszafordíthatatlan károsodások azonnal a stroke után kialakulnak.

A tudósok kísérleti egerek agyának vérellátását akadályozták, majd különféle képalkotó eszközökkel vizsgálták a vérellátási zavar hatását. Elsőként a vérhiányos elektromos kisülésnek nevezett jelenség tapasztalható, amely villámgyorsan tönkreteszi az idegsejtek közötti kapcsolatokat, ezért életbevágó fontosságú a minél korábbi kezelés.

A véráramlás viszonylag gyors helyreállításával az agyi funkciók többsége visszatér, de a kutatók megállapítása szerint az idegsejtkapcsolatok mintegy hat százaléka így is visszavonhatatlanul megsemmisül.

A Brit-Kolumbiai Egyetem agysebésze úgy fogalmazott: az emberek többsége azt hiszi, hogy nem lesz nagy baj, ha egy szélütést követően három órán belül kórházba kerül, de a leépülés nagyon gyorsan elkezdődik, ezért inkább tanácsos elgondolkodni az életmód megváltoztatásán.

Az agyi érkatasztrófa veszélyét főként a dohányzás, a túlsúly, a fizikai aktivitás hiánya, az alkoholizmus, a cukorbetegség, a stressz és a magas koleszterinszint növeli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×