eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tévednek az orvosok: veszélyes a terhességre a kávé

Akár a duplájára is növelheti napi két kávé a koraszülés veszélyét - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik azért azt javasolják az állapotos nőknek, hogy lehetőleg egyáltalán ne igyanak kávét, teát, forró csokoládét és koffeintartalmú üdítőket.

A koffeintől a terhesség első 12 hetében mindenkinek meg kell tartóztatnia magát, de ez különösen azok számára fontos, akiknek volt már koraszülésük - figyelmeztetett az amerikai kutatás eredményére hivatkozva Pat O'Brien, a brit szülészek és nőgyógyászok szövetségének szóvivője.

A koffein azért ártalmas, mert hosszabb ideig megmarad az állapotos nők szervezetében, és könnyen átáramlik a magzatéba, amely viszont képtelen azt megfelelően feldolgozni.

A koffein árthat a magzat sejtfejlődésének, és növeli a placentában a véráramlást, s ez rossz hatással van a baba életfenntartó rendszerére. Nincs kizárva az sem, hogy az anya kávéfogyasztás miatt baba kisebb súllyal születik.

Ez San Franciscó-i kutatók állapították meg 1063 nő vizsgálata során, akik terhességük idején sem változtattak kávéfogyasztási szokásaikon. Kiderült, hogy közülük azoknál, akik legalább napi 200 mg koffeint fogyasztottak - ez két adag kávénak felel meg - kétszeresére nőtt a koraszülések aránya azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak koffeint.

A koraszülések száma negyven százalékkal magasabb volt azok között is, akik napi 200 mg koffeinnél kevesebbet vettek magukhoz. A kutatás eredményeiről az amerikai szülészek és nőgyógyászok szaklapjában számoltak be.

Magyarországon az orvosok általában azt tanácsolják a kismamáknak, hogy mértékkel fogyaszthatnak kávét, a teát pedig mér annál is ártalmatlanabbnak tartják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×