eur:
390.62
usd:
364.65
bux:
68257.12
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Forradalmi áttörés nyújthat reményt lebénult gerincsérülteknek

Egereknél sikerült a lehetetlen: felgyógyultak a gerincsérülés okozta bénulásból, és újra tudnak járni. Ha az emberek is megtanulják tőlük, hogyan térítsék el az agyból a sérült részre érkező üzeneteket, akkor van esély a bénulás meggyógyítására.

Csak Nagy-Britanniában évente kétezer ember bénul le a gerincagy sérülése következtében. Néhány betegnél megfigyelték az állapotuk javulását, ezt azonban - egészen a mostani egérkísérletekig - az orvosok nem tudták mivel magyarázni.

A kísérleteket részben az egykori Superman, Christopher Reeve által létrehozott alapítvány finanszírozta. Az amerikai színész 1995-ben, egy lovasbaleset következtében bénult le; mindössze az egyik mutató- és hüvelykujját, valamint az egyik csuklóját tudta mozgatni.

Reeve kilenc éve halt meg, azóta özvegye, Dana folytatja a munkát az alapítvány élén.

Lassabban és bizonytalanabbul - de járnak

Az egérkísérleteket a Kaliforniai Egyetem kutatói végezték. A munkát irányító Michael Sofroniew szerint az eredmények nagyon biztatóak. "Izgatottan figyeltük, hogy a kísérleti állatok közül szinte mindegyik heteken belül visszanyerte az irányítást a lábai fölött. Lassabban és bizonytalanabbul járnak ugyan, mint a sérülés előtt, de visszanyerték a mozgás képességét" - hangsúlyozta a Los Angeles-i kutató.

Kiderült, hogy az egerek eltérítik az agyi üzeneteket a sérült rész körül - ahogyan a sofőrök irányt változtatnak, ha az autópályán el akarják kerülni a balesetet. Ha az egereknél megsérülnek a járást irányító hosszú idegszálak a gerincagyban, akkor a jelek vezetését átveszik a rövid igeszálak.

Ha sikerül kifejleszteni egy olyan gyógyszert, amely ugyanezt a hatást váltja ki az embereknél, akkor Sofroniew reményei szerint sokat javíthatnak a betegek állapotán.

"A gerincagy súlyos sérülése eddig együtt járt a végleges bénulással. Most viszont bebizonyosodott, hogy alternatív idegpályák átvehetik a járás fölötti ellenőrzést" - írta a Nature Medicine című szaklapban.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×