eur:
393.77
usd:
365.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A depresszió jele lehet a túl sok parfüm

Új kutatási eredmények szerint sokkal inkább a depresszió, nem pedig az antiszociális magatartás jele lehet, ha egy nő túl sok parfümöt használ, a hangulatbetegség ugyanis jelentősen rontja a szaglás érzékenységét.

A Tel-Avivi Egyetem szakemberei kapcsolatot találtak a depresszió és a szaglóképesség szinte teljes elvesztése között - ez utóbbi pedig ahhoz vezethet, hogy a kedélybetegek mások számára elviselhetetlen mennyiségű parfümöt fújnak magukra.

Az izraeli tudósok azt remélik, hogy eredményüket kihasználva kifejleszthetnek egy olyan módszert, amely a szaglás érzékenysége alapján azonosítja a depressziót.

A kutatást vezető professzor kifejtette: úgy vélik, hogy a depressziónak biológiai alapjai vannak, talán az immunrendszer pszichológiai helyzetekre adott helytelen válasza miatt alakul ki.

A szakemberek a szaglóképesség elvesztését eddig csak az Alzheimer-kórral kapcsolták össze, egyes orvosok már használnak is szaglóteszteket a páciensek állapotának felmérésére.

A tudósok szerint egyébként az aromaterápia hasznos lehet a depresszió ellen, annak hatására a kedélybetegek könnyebben gyógyulnak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×