eur:
389.36
usd:
362.54
bux:
68033.59
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

WHO: nem kizárt, hogy emberről emberre terjedt át a madárinfluenza

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem zárja ki azt, hogy Kínában egy családon belül a madárinfluenza emberről emberre való terjedése okozott újabb fertőzést.

A WHO pénteken nyilvánosságra hozott feltételezésében arra az esetre utalt, hogy az ázsiai ország Csiangszu tartományában december 2-án elhunyt egy madárinfluenza-vírussal fertőzött 24 éves férfi, és másnap édesapján is a gyilkos kór tünetei mutatkoztak.

A későbbi vizsgálatok alapján megállapították: az apát ugyancsak a madárinfluenza H5N1-es vírusaltípusa támadta meg. Az 52 éves beteget jelenleg kórházi megfigyelés alatt tartják. A megfertőződés tényét a kínai egészségügy minisztérium is megerősítette.

John Rainford, a WHO genfi szóvivője elmondta: a szervezet három lehetőséget vesz számításba. Az apát és a fiút ugyanaz az állat fertőzte meg, vagy két különböző szárnyasról került a szervezetükbe a vírus. Végül az sem kizárható, hogy a két férfi egymást fertőzte meg - jegyezte meg a szóvivő.

A WHO szakemberei utalnak arra, hogy a madárinfluenza vándorlása emberről emberre igen ritka jelenség: eddig 3 ilyen esetet regisztráltak. Ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a gyilkos kór terjedése ily módon is lehetséges, ez pedig intő jel arra vonatkozóan, hogy akár világméretű járvány forrása lehet.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×