eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A rossz házasság gyilkosabb, mint a dohányzás

A rossz házasság sokkal veszélyesebb, mint a dohányzás - figyelmeztet a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos igazgató-helyettese. Kopp Mária professzor azután nyilatkozott, hogy brit kutatók 9 ezer állampolgár vizsgálata után kimutatták: a rossz házasságban élők 34 százalékkal gyakrabban kaptak szívrohamot, mint a jó kapcsolatban élők.

A házastársi kapcsolat minősége meghatározó egészségügyi szempontból - mondta a szakember, hozzátéve: bizonyos esetekben egy rossz házasság károsabb lehet, mint például a dohányzás, a probléma mégsem kap akkora figyelmet.

Az állítást nem csak a londoni eredmények támasztják alá. Az Egyesült Államokban éveken át követték egy 40 és 69 év közötti férfiakból álló csoport egészségi állapotát.

Kiderült, hogy a 2002-ben a rossz házasságban élők közül négy éven belül ötször annyian haltak meg, mint akiknek kiegyensúlyozott volt a házassága.

A rossz párkapcsolat a férfiakra sokkal veszélyesebb, mint a nőkre. A gyengébbik nem képviselői számára ugyanis a többi emberi kapcsolat valamifajta kárpótlást jelent.

A férfiak ráadásul egy rossz kapcsolatban gyakrabban nyúlnak a cigarettához vagy az alkoholhoz, azaz még tovább rombolják a szervezetüket.

Az eredmények nem túl kecsegtetőek annak tükrében sem, hogy Magyarországon a házasságok fele válással végződik.

Ráadásul más kutatások szerint az egyedül élők sokkal nagyobb egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, mint a házasok.

Kopp Mária szerint egy romló házasságban ezért nem a váláson kellene gondolkodni, hanem a kapcsolat rendbetételén, a kapcsolati kultúrát pedig már az általános iskolában tanítani lehetne.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×