eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Nobel-díj képlete: rozsda plusz környezetvédelem

A műtrágyagyártásban és az autók katalizátorainak működtetésénél is használják Gerhardt Ertl német professzor kutatási eredményeit, melyeknek köszönhetően idén ő kapta a kémiai Nobel-díjat - mondta el az InfoRádiónak Valyon József, a Kémiai Kutatóközpont tudományos osztályvezetője.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia Gerhardt Ertlnek a felületi rétegek kémiájában elért úttörő jelentőségű kutatásaiért ítélte oda az elismerést.

Az indoklás szerint a felületeken bekövetkező kémiai reakciók kulcsszerepet játszanak számos ipari eljárásban, emellett magyarázatot kínálnak a vas rozsdásodására, az üzemanyagcellák működésére, a légköri ózonréteg pusztulására, azokra a fontos folyamatokra, amelyek egy kicsiny jégkristály felületén zajlanak le a sztratoszférában, továbbá a félvezetőgyártás is jelentős mértékben függ az ebben a tudományágban megszerzett ismeretektől.

A díjazott munkásságáról a Kémiai Kutatóközpont tudományos osztályvezetője az InfoRádióban azt mondta: Ertl professzor azokat a folyamatokat tanulmányozta kifinomult vizsgálati módszerekkel, amelyek a szilárd katalizátor felületén játszódnak le.

A reaktánsok és a szilárd katalizátor felületei közötti kölcsönhatások eredményeként olyan új vegyületek jönnek létre, amelyek a gyakorlat számára hasznosíthatók, illetve amelyeknek a környezetvédelem szempontjából lehet jelentősége - tette hozzá Valyon József.

A gépkocsik katalizátorában az esetleg keletkező nitrogén-oxidok és a szén-monoxid semlegesítik egymást, utóbbiból szén-dioxid lesz, amely a környezeti levegő természetes komponense, a nitrogén-oxidból pedig ártalmatlan nitrogénné alakul.

Ez a folyamat csekély oxigénfelesleg jelenlétében játszódik le, amely a nitrogénoxidokkal együtt el tudja égetni a kipufogóban az üzemanyagban maradt szénhidrogéneket - vázolta a katalizátor működési elvét a szakember.

A folyamat során keletkező szén-dioxid ugyan hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, ezzel együtt a katalizátoros autók sokkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, mint amelyek nem rendelkeznek ezzel az alkatrésszel.Vályi József kitért arra is, hogy Ertl professzor volt az első, aki új felületkémiai vizsgálati módszereket vezetett be, ő használta először igazi hatékonysággal a nagyvákuum berendezéseket, amelyekben nagyon pici a nyomás, a normál légnyomás sokmilliárdod része.

Gerhardt Ertl tisztázta az ammóniaszintézis mechanizmusát is - az ammónia a műtrágyagyártás egyik alapanyaga -, ezeknek az elemi lépéseknek a megismerése lehetővé tette, hogy a kémiai reakciót még hatékonyabban, gazdaságosabban tudjuk lejátszatni - emelte ki a Kémiai Kutatóközpont tudományos osztályvezetője.

Születésnapi ajándék

A távirati iroda emlékeztet arra, hogy a német professzor 71. születésnapján nyerte el a legtekintélyesebb tudományos kitüntetést, korábban a berlini Max-Planck Társaság Fritz Haber Intézetének igazgatójaként dolgozott.

Tavaly a díjat az amerikai Roger D. Kornberg kapta, aki a génekben tárolt információk másolásával és a proteintermelő sejtek más részeire történő átadásával kapcsolatos munkájával érdemelte ki az elismerést.

Az orvosi, a fizikai és a kémiai Nobel-díj bejelentése után csütörtökön az irodalmi Nobel-díj, pénteken pedig a Nobel-békedíj idei kitüntetettjeit nevezik meg - utóbbit a norvég fővárosban, Oslóban.

A svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát jövő hétfőn hirdetik ki.

A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja majd át, december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján.

Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden díj mellé 10 millió svéd koronás (nagyjából 250 millió forintos) pénzjutalom is jár.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×