eur:
389.42
usd:
362.67
bux:
68654.61
2024. május 8. szerda Mihály

A gyerekek Freddy Kruegerrel bújhatnak ágyba

Egy felmérés szerint az ijesztő televíziós és mozifilmek tehetők felelőssé a gyermekek esti félelmeinek legalább egyharmadáért.

A kutatást Ausztráliában végezték. A felmérés során azt vizsgálták, hogy melyek azok a témák, amelyek gyakran váltanak ki lefekvéskor félelmet a gyerekekből.

A tanulmány megállapította, hogy a gyerek szorongásaiért jelentős részben felelnek a televízióban és a moziban látottak.

A vizsgálati eredmények szerint a megkérdezettek 29 százalékából valamilyen médiatartalom, 15 százalékából pedig egy megélt trauma, például a nagyszülő halála, vagy iskolai erőszak váltotta ki a rettegést.

Tizennyolc százalékuknál a szülők vagy a testvérek által érzett félelmekre való "ráhangolódás" okozott rémületet.

A Monash egyetem kutatói úgy találták, a gyermekek 35 százalékánál a szülők táplálják az esti félelmet azzal, hogy szándékolatlanul is, de ráerősítenek arra.

A gyerekek leginkább a behatolóktól félnek. Ezt követi a rettegés a hangoktól és a rémálmoktól. A félős gyerekek közül sok nem akar lefeküdni, és alvásuk is nyugtalan.

A gyerekek egyharmada nyilatkozott úgy, hogy senkivel sem beszélt az őt foglalkoztató "rossz" gondolatokról.

Jocelynne Gordon vezető kutató a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet. Azt mondta, hogy a szülőknek tudniuk kell, hogy gyermekeik milyen programokat, filmeket néznek a tévében és a moziban, mert elképzelhető, hogy az ott látott ijesztő képeket magukkal viszik az ágyba.

A tudós szerint fontos az is, hogy fejlesszék a gyermekek médiaértési képességét. A cél, hogy kritikusan tekintsenek az információkra, és inkább megértésék azokat, mint féljenek tőlük.

Vigyázni kell arra is, hogy a szülők miként reagálnak gyermekük félelmére. A megerősítés nagyon, nagyon erőteljes hatással van - mondta Jocelynne Gordon.

A gyerekeknek bátorításra és vigaszra van szükségük, amikor félnek. De figyelni kell arra is, hogy a szülői cselekedet ne az ijedtség érzésével együtt járó kellemes emlékként rögzüljön - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×