eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A felfedezés, amely emberek százmillióinak ad reményt

A korábban a muslicáknál azonosított gén az egerekben is szabályozza az elhízás mértékét - állapították meg amerikai kutatók. Ez az eredmény azért lényeges, mert ha a gén ekkora evolúciós szakadékot "ugrott át", akkor jó esély van arra, hogy az emberben is betölti ezt a szerepet, szabályozásával pedig megelőzhető lehet az elhízás és a cukorbetegség.

A több mint 50 évvel ezelőtt gyümölcslegyekben felfedezett gén az egerekben is betölti testsúlyszabályozó szerepét: aktív állapotában az állatok soványak maradtak, míg passzivitása esetén könnyedén elhíztak.

Az egérkísérletet elvégző Texasi Egyetem tudósai úgy vélik: jó esély van rá, hogy a mechanizmus az embereknél is hasonlóképpen működik.

"Ez egy pazarló, szikár testalkatot okozó gén. Ha bekapcsolod, sovány leszel, ha lekapcsolod, elhízol" - fogalmazott a kutatást vezető Jonathan Graff.

Zsugori vagy pazarló

A szakemberek évek óta alkalmazzák a "zsugori gén" elméletet annak megmagyarázására, miért hajlamosak egyes emberek az elhízásra.

Ennek háttere, hogy az emberiség történetének legnagyobb részében azok rendelkeztek a legjobb túlélési eséllyel, akik könnyen halmoztak fel zsírtartalékokat, amelyekkel kihúzták a gyakori szűkös időszakokat.

Noha az elhízás több gén együttes működésével, ezek viselkedésre gyakorolt hatásával és a környezeti tényezőkkel is összefüggésbe hozható, a tudósok érdemesnek tartják a különleges figyelemre az adp jelű gént.

Az adp-t évtizedekkel ezelőtt fedezte fel Winifred Doane, aki szélsőségesen kedvezőtlen, száraz és tápanyagban szegény körülményeknek tette ki a muslicákat. A rovarok közül azok élték túl a megpróbáltatásokat, amelyek nélkülözték az adp működő változatát.A Texasi Egyetem kutatói ezt a kísérletet ismételték meg, csak ezúttal egerekkel, és ugyanazt tapasztalták. Ez azt jelenti, hogy a gén egy nagyon hosszú evolúciós láncolaton keresztül is megőrizte a szerepét.

Winifred Doane a felfedezés után elmondta: mindig abban reménykedett, hogy a gyümölcslegyekben azonosított adp segítségével egy nap kontrollálható lesz az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség, és most ebbe az irányba mozdultak el.

Az Arizonai Állami Egyetem professzor emeritusa kifejtette: a jelek szerint egy szabályozó génről van szó, amely befolyásolja más gének működését.

Felülkerekedni a géneken

Szakértők szerint az embereken végzett vizsgálatokat érdemes az ausztráliai bennszülöttekkel és az Egyesült Államok délnyugati részén élő pima indiákkal kezdeni, ők ugyanis a jóléti társadalom körülményei között kiemelkedő arányban híznak el és lesznek cukorbetegek.

Jonathan Graff hangsúlyozta: az egereken végzett kísérletek szerint az adp nem egy "mindent vagy semmit" gén, működésének különböző fokozatai vannak, minél kevésbé aktív, annál könnyebben hízik el valaki, és minél aktívabb a gén, annál szikárabb lesz.

A kutató elképzelhetőnek tartja, hogy egy nap gyógyszerekkel legyenek képesek a gén működését befolyásolni, így akár azt is el lehet érni, hogy az elhízásra különösen hajlamos emberek felülkerekedjenek genetikai adottságaikon.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×