eur:
390.66
usd:
364.28
bux:
68201.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Még Zrínyi pusztította el a hajókat: most Ön is megnézheti!

Két, eddig ismeretlen bödönhajót találtak a régészek a Drávában, augusztusban. Ezzel a lelőhely magyar oldalán 27 rönkhajó vált ismertté - mondta Tóth János Attila, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze.

A fából egy darabban kifaragott csónakok 10-12 méter hosszúak. A régészek feltételezései szerint a hajók a törököké voltak, egy forrás szerint ugyanis 1603-ban az ifjabb Zrínyi Miklós rajtaütött a törökökön Tamásinál, hajóikat pedig elpusztította.

Tóth János Attila úgy véli: a bödönhajók egy török pontonhíd elemei lehettek, korábban pedig egy malom részei. Ezt a vélekedést erősíti az is, hogy nemrég egy malomkerékre is rábukkantak.

Hozzátette azonban: lehetséges, hogy a hajók kormeghatározása még meglepetést hoz.

A tervek szerint a hajókat nem emelik ki a mederből, mivel igen költséges lenne azok konzerválása.

Tóth János Attila elmondta: azt szeretnék, ha a Dráván létrejönne egy búvárturisztikai központ, így megtekinthetőek lennének a leletek.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×