eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Atlantiszt" találtak az Északi-tenger mélyén

Elveszett birodalmat találtak az Északi-tenger mélyét tanulmányozó brit tudósok. A valaha emberek által benépesített tájat tavak, sós mocsarak és folyók tagolták, most azonban több mint száz méterrel a tenger felszíne alatt található.

A kutatók úgy vélik, hogy a mai Nagy-Britanniánál is nagyobb szárazföld több mint ötezer évvel ezelőtt süllyedt el, a legutóbbi jégkorszakot lezáró olvadás következtében.

A munkát vezető professzor elmondta: a szárazulat magába foglalt egy hatalmas, Észak-Európában akkor a legnagyobbnak számító tavat is, amely az Ouse, a Tweed és az Elba folyók elődinek vizét gyűjtötte össze.

A tótól keletre magasodtak a Dogger-dombok, amelyek ma már szintén a tenger alatt találhatók, és a Dogger Bank homokhátságot alkotják. Az elsüllyedt föld innen kapta a nevét is: Doggerland.

A tudósok szerint a területen valaha a történelem előtti emberek százezrei éltek, osztozva a növény- és állatvilággal.

A rendelkezésre álló adatok jelentős részét egyébként az energiahordozók után kutató olaj- és földgázvállalatok gyűjtötték össze.

A kutatás részletes megállapításait a jövő heti yorki brit tudományos fesztiválon ismertetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×