eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szenzációs titkok a hosszú szakállúak népéről

Somogy megyében 15 újabb langobard sír, avar kori ház, valamint egy urnatemető került elő a Szólád határában július közepe óta tartó magyar-német régészeti feltárásokon.

Vida Tivadar, a projekt magyar koordinátora szenzációsnak nevezte egy 5 éves kislány sírját, amelyben számos gyöngy mellett ezüstveretes díszfüggőt és az övcsathoz kapcsolódó elefántcsont-karikát is találtak.

"Az a tény, hogy a VI. századi Pannóniába eljuthat egy elefántcsonttárgy, az adott közösség nemzetközi kapcsolataira utal, s egyben jelzi a csoport rangját is" - mondta a szakember.

A langobárdok, vagyis a hosszú szakállúak népe mintegy 60 évig tartózkodott a VI. században Pannóniában. A korábbi két szezonban 24, főleg férficsontvázakat rejtő langobard sírra bukkantak, most 15 újabbat tártak fel.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Régészeti Intézete a német nyelvterület egyik legjelentősebb régészeti kutatóintézetével, a frankfurti Römisch-Germanische Kommission keretén belül működő Deutsches Archeologisches Instituttal (DAI) együttműködve, közös finanszírozásban, harmadik éve végzi a feltárást. Tavaly a projektbe bekapcsolódott a Mainzi Egyetem Antropológiai Intézete is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×