eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Megrendítő tragédia": tényleg kihalt a különleges emlős?

Kihalt a Jangce vizében honos kínai folyami delfin - állítja egy kutatócsoport, amelynek tagjai hat hétig keresték a ritka emlős példányait a folyóban, de egyet sem találtak. Úgy vélik: a delfin kipusztulásának fő oka a szabályozatlan halászat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársai szerint a kutatás nem döntő jelentőségű, mivel azt rövid idő alatt és kis területen végezték.

Egy-egy fajt egyébként is csak akkor lehet hivatalosan kihaltnak nyilvánítani, ha 50 évig egyetlen példányára sem bukkannak rá a természetben; folyami delfint legutóbb 2004-ben találtak.

Ennek ellenére a fajt különösen veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján.

A faj lehetséges kihalásának hírét megrendítő tragédiának nevezte a londoni Zoológiai Szövetség munkatársa is.

"A kínai folyami delfin figyelemre méltó emlős volt, amely körülbelül 20 millió évvel ezelőtt vált el más fajoktól. A kihalása egy egész evolúciós ág eltűnését jelenti, és figyelmeztet, hogy vállalnunk kell a felelősségek bolygónk védelmében" - mondta Sam Turvey.

Ez a delfinfaj az egyetlen, amely a Lipotidae családhoz tartozik a fogascetek alrendjén belül.

"Elképzelhető ugyan, hogy néhány túlélő egyedre nem bukkantak rá a kutatócsapatok, de az, hogy az alapos vizsgálat ellenére nem észleltünk egyetlen delfint sem, arra utal: alig van esély arra, hogy megtaláljuk és áthelyezzük őket egy védett területre" - áll a kutatócsoport beszámolójában.

A folyami delfinállomány pusztulásának fő oka a szabályozatlan halászat: a halászok kegyetlen módszerekkel fogják zsákmányukat, ami a delfinekkel is végez.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×