eur:
388.61
usd:
361.13
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Összefügg a balkezesség és a skizofrénia?

Megtalálták a balkezességet okozó gént. Oxfordi kutatók szerint ugyanez a gén kismértékben növeli az olyan pszichés betegségek kialakulásának veszélyét is, mint például a skizofrénia.

Az LRRTM1 elnevezésű gén a jelek szerint kulcsszerepet játszik az agy olyan területeinek az ellenőrzésében, amelyek a beszédet és az érzelmeket irányítják - írták a Molecular Psychiarty című szaklapban az Oxfordi Egyetem kutatói.

A jobbkezeseknél általában az agy bal féltekéje ellenőrzi a beszédkészséget, míg a jobb az érzelmeket. A balkezeseknél ez általában fordítottan működik - és a kutatók szerint ezért ez a gén a felelős.

Azt is feltételezik, hogy ugyanez a gén növelheti a skizofrénia kialakulásának kockázatát. A következő feladatuk ennek a további vizsgálata - hangsúlyozta a kutatás egyik vezetője. Clyde Francks szerint azonban a balkezeseknek nem kell aggódniuk a seteség és a skizofrénia összefüggései miatt.

"Sok faktor járul hozzá a skizofrénia kialakulásához, és a balkezesek döntő többsége soha nem tapasztalja meg ezt a betegséget" - hangsúlyozta a kutató, aki elismerte: nem ismerik a kérdéses gén pontos szerepét.

A népességnek átlagosan a tíz százaléka balkezes, és a kutatások azt bizonyítják, hogy jelentősen különböznek a jobbkezesektől. Ausztrál kutatók például megállapították, hogy a balkezesek sokkal gyorsabban gondolkodnak, ha feladatmegoldásról, például számítógépes játékokról vagy sportról van szó.

Francia kutatók pedig arra jöttek rá, hogy a balkezesek jobbak lehetnek a kézzel folytatott küzdelmekben. Ugyanakkor az is kiderült korábban, hogy a balkezesek nagyobb eséllyel betegszenek meg bizonyos betegségekben, és több balesetet okoznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×