eur:
385.29
usd:
354.4
bux:
68309.95
2024. május 21. kedd Konstantin

A búvárok igazolták a legendát: falu van a tó mélyén

Megtalálták a bowoodi tó által elnyelt falu maradványait brit búvárok.

A bowoodi kastélyhoz tartozó tavat 250 évvel ezelőtt létesítették, és a szájhagyomány szerint az útban lévő falvacskát egyszerűen elárasztották.

A tó titkát húsz évvel ezelőtt Lord Lansdowne (Lansdowne kilencedik őrgrófja), Bowood búvárkodó tulajdonosa is megpróbálta megtalálni, de nem járt sikerrel.

John Dodswort, a Calne Sub-Aqua Club vezetője elmondta, hogy régi térképeken rábukkant egy Manning's Hill nevű településre, amely egykor a mostani tó helyén állt.

Egy 18. századi helytörténeti munka is megemlíti a közösséget, amelyet "elnyelt a tó".

A búvár elmesélte, hogy mindig is voltak szóbeszédek az elnyelt faluról, illetve arról, hogy nyáron, amikor a vízszint alacsony, még a templom tornya is kilátszik.

Olyan emberrel azonban, aki a saját szemével látta volna ezt, még nem beszéltem - tette hozzá. A búvárcsapat a víz mélyén kőfalakra és két házikó maradványaira bukkant.

A bowoodi kastélyt 1725-ben építették, 1754 óta a Lansdowne család lakja. Lansdowe első őrgrófja, 1782 és 1783 között miniszterelnök volt, az ő elképzelései szerint alakították ki a hatalmas parkot és az azt körülvevő vadont.

A jelenlegi tavat a völgy elárasztásával, egy jóval kisebb tóból alakították ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×