eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Talán van remény a kihalófélben lévő majomfaj számára

A 25 legveszélyeztetettebb főemlősfaj közé tartozik az a majomfaj, amelynek újabb képviselőire bukkantak Vietnamban. A becslések szerint csupán ezer szürkelábú karcsúmajom él a Földön.

Az eddig ismert legnagyobb létszámú szürkelábú karcsúmajom-csoportot találták meg Vietnam egy távoli részén. A szakértők szerint a felfedezés megmentheti a súlyosan veszélyeztetett fajt a kihalástól.

A ritka majmok Vietnam öt tartományában szétszóródva élnek, a kutatók szerint mindössze ezer példány létezhet még. Korábban csak egyetlen, száztagúnál valamivel nagyobb csoportról tudtak.

"Nagyon ritka, hogy ekkora létszámú populációt találunk ilyen kis területen, főleg olyan fajok esetében, amelyek a kihalás szélén állnak. Ez azt jelenti, hogy ezt a csoportot nem ritkította meg a vadászat, mint a többit" - mondta a Természetvédelmi Világalap munkatársa.

Barney Long biológus szerint a környékbeli erdőkben még több majmot is találhatnak, hiszen a területnek eddig csak kis részét vizsgálták át.

A szürkelábú karcsúmajmot, amelynek testét szürke, pofáját pedig narancssárga és krémszínű szőr borítja, meglehetősen későn fedezték fel, először 1997-ben írták le.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×